REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa!

Dům s venkovní kuchyní umožní žít na zahradě po celý den a naplno

Trávit čas v interiéru, nebo spíš venku před domem, na zahradě? Rodinný dům C2 vás tohoto rozhodování ušetří. Dimenze vnějšího a vnitřního prostoru se tu prolínají, a chytrý návrh zajišťuje i to, že vám všude bude moc příjemně. Mimo jiné i díky venkovní kuchyni.

Se statistickými údaji se polemizuje těžko, zvlášť když nabízí konfliktní pojetí naší reality. Začalo to už v roce 2002, kdy Eurostat poprvé uveřejnil podrobnější rozbor toho, jak vlastně trávíme čas doma. O volnu, svátcích a víkendech. Byť se průzkumu účastnili desítky národností z členských zemí, výsledky byly překvapivě podobné. V průměru kolem 8 hodin spánku, kolem 5 hodin nespecifikovaných odpočinkových aktivit (čtení, televize, cvičení), dvě hodiny „práce z domova“ ve vztahu ke studiu či zaměstnání, přes 3,5 hodiny domácích prací a kolem dvou hodin strávených přípravou a konzumací jídla. V součtu dohromady spousta času, stráveného individuálně. Stejně nepotěšující je pak podobně zaměřená studie statistiků z USA (z roku 2019), která řešila „využití“ domácností.

Doma ani dohromady s rodinou moc času netrávíme

Protože když odečtete čas strávený v zaměstnání (a dojížděním do zaměstnání či školy), dobu strávenou mimo domov, zjistíte, že svůj dům využíváte jen z 24-30 %. A posledním příspěvkem z archivů badatelů jsou zprávy o tom, jak nevalné je obvykle klima ve většině domácností. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je to momentálně problém 3 miliard lidí. Co z toho plyne? Že nemalá část z nás tráví v ne úplně zdravém prostředí domácnosti čtvrtinu/třetinu života, a to většinou aktivitami, které se nedají nazvat společenské. Což si asi pod pojmem „zdravého prostředí“ rodinného domu obvykle nepředstavíme. Přitom socializace uvnitř rodiny je naprosto základní věc, stejně jako je nezpochybnitelný nárok na pobyt na čerstvém povětří.

Foto: Paťo Safko

Vevnitř, venku. Spolu

Těžko říct, jestli byli architekti ze slovenského studia ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova o těchto statistických svodkách nějak informováni předem, jisté je, že jejich projekt rodinného domu C2 na všechny zmíněné neduhy velmi bystře a pohotově reaguje. Svým pojetím totiž rozpracovává vizi moderního zdravého bydlení, které rovnoměrně rozkládá aktivity obyvatel domu mezi interiér a do venkovního prostředí. Vlastně, terasa domu se tu díky úpravám stává jakýmsi vnějším obývacím pokojem (a kuchyní, jídelnou), čímž dochází k zásadní proměně jinak zažitého (a možná nezdravého) uspořádání. Obyvatelé rodinného domu C2 prostě tráví více času spolu dohromady, a podstatná část tohoto času je strávena venku. Tím dochází k eliminaci kritických faktorů. Což je příklad hodný inspirace.

K tomu, aby tohle uspořádání mohlo fungovat v praxi, ale muselo být navrženo odpovídající architektonické řešení. A s tím si autoři projektu, Andrea Ambrovičová Mikulajová a Juraj Mikulaj ve spolupráci s Radoslav Kuruczem poradili na výbornou. Takže? Rodinný dům C2 je o bydlení v „tiché a zelené čtvtri“ na blíže nespecifikovaném předměstí (poblíž řeky Váh), kde klienti v souladu s architekty kladli už od samého počátku důraz na celoroční trávení volného času v exteriéru.  Uzavřené prostory atypicky řešeného domu se proto velmi volně prolínají se zahradou, a ono pomyslné srdce domu se nenachází vevnitř, ale je situováno do atria s venkovním krbem a letní kuchyní. Je to opravdu ta nejfrekventovanější část domu po většinu roku.

Foto: Paťo Safko

Garáž tu je, ale musíte ji hledat

ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova se se svým návrhem prosadili v soutěži koncem roku 2012 i proto, že dokázali dům C2 vhodně zasadit do celkové krajinné kompozice. Podchytili rozdíl mezi uniformní neutrální zástavbou a originalitou, příznivou pro kvalitu života. I když je parcela obklopena další zástavbou, těží z odlehčeného stylu, typického spíše pro rekreační stavby. A s velkou mírou volnosti pak zhodnocuje rozlehlejší rovinatý pozemek v okolí stavby.

Velikost pozemku nám umožnila pohodlně rozdělit funkce do dvou přízemních hranolů,“ prozrazují architekti. „Zatímco samotný dům komunikuje s prostornou zahradou a se svým vnějším okolím, nenápadnější, vedlejší objekt garáže (ve které se nachází také malé fitko) tvoří prostorovou bariéru k pozemku na severní straně.“ Dům tak aktivně svými dispozicemi zajišťuje přiměřené soukromí svých obyvatel, a nečiní tak na úkor sousedů. Navíc garáž ani moc vidět nejde, je totiž krytá popínavou zelení.

Foto: Paťo Safko

Přívětivá tvář domu

Chtěli jsme narušit to zažité schéma rozdělení hmot mezi ulicí a zástavbou,“ říkají architekti. A je třeba jim dát za pravdu, protože obvykle se do ulice domy hlásí hladovými dveřmi garáží, a teprve za nimi je vlastní těleso domu. Působí to nevlídně. Tady je kontura domu dominantní, a garáž stojí v pozadí. Soukromý a veřejný prostor se tak neinvazivně prolínají, hranice přechodu nejsou striktní. Můžete být na zápraží, a být součástí ulice. Hradby totiž sociálním vazbám nikterak nesvědčí. A podobný postup je aplikován i na vnitřní rozčlenění, ve směru do zahrady. Místa, které bylo pro obyvatele velmi důležité. Času stráveného společně a na čerstvém vzduchu si totiž považují.

Možností, jak otevřít interiér vnějšímu světu, je spousta

Většina projektů by se v této fázi spokojila s tím, že kontakt s exteriérem zajistí jedna terasa, a tím bude hotovo. Je to takové instantní řešení. Tady ale ne. „Protože obyvatelé/klienti rádi tráví svůj volný čas venku, poskytuje náš návrh vícero forem venkovního pobytového prostoru.“ Míru případné otevřenosti regulují nejrůznější chytré detaily oken, dveří, průchodů. Je tu zahrada volná a nezastavěná, kamenná zahrada mezi dvěma domy, nachází se tu prostorná lodžie s výhledem na stromy u nábřeží řeky, je tu atrium. Návrh tedy servíruje několik přitažlivých variant kontaktu s vnějším prostředím, a sami obyvatelé se mohou, třeba podle aktuálního počasí rozhodnout, jak dalece jejich dům prodyšný bude.

Foto: Paťo Safko

Žít venku znamená žít naplno

Koncept interiéru vychází z dobře rozvrženého plánu i situace na pozemku, a akceptuje do detailu nároky členů rodiny. Rodiče nejsou ochuzeni o soukromí: jejich ložnice je napojena na lodžii na jižní straně, a je také navázána na ústřední obytný prostor. Ten je vlastně jakousi mezifází, přechodem, mezi dalšími pokoji a vnějším prostředí. Odpolední proslunění obytného prostoru zajišťuje atrium, které současně odděluje denní a noční zónu domu. Zóna dětí je v tomto uspořádání autonomním prostorem, záměrně situovaným při vstupu do domu. Je tu klid pro všechny a nikdo nikoho neruší.

V zásadě toho ale není zapotřebí, protože to podstatné se odehrává ve „vnějším obýváku“, tedy částečně zastřešeném/zastíněném prostoru kolem otevřeného krbu a letní kuchyně. Je to velmi příjemné a stylové řešení, které násobí zužitkovatelný prostor. Možnost vypustit děti na zahradu, mít nad nimi současně dohled a přitom si v klidu číst, pracovat nebo připravovat oběd, to vše narušuje prvotní schéma o tom, kolik času a jak trávíme v interiéru. A spolu, v příjemně uvolněné atmosféře.

Foto: Paťo Safko

Patina? Je odrazem vývoje, k domu patří

Tomu vydatně pomáhají i zapracované materiály, které podporují hřejivý pocit.  Jsou vesměs přírodní, ale v moderním designu. Zajímavý pohled architekti nabízí i na přirozené stárnutí materiálů. Musí se totiž nechat, že tak jako se vyvíjí obyvatelé domu (a třeba s věkem mění jejich nároky), může se stát „neměnný“ dům jistou překážkou. Tady ale ne. Rodinný dům C2 zraje a mění se, získává s léty patinu.

Typicky pak vyvedením obkladových prvků kolem venkovní kuchyně, které jsou z povětrnostně odolné, cortenové oceli. Stavba vynikajícím způsobem zachovává dialog mezi exteriérem a interiérem nejen komplexní otevřeností, ale také průnikem materiálů. Dřevo z předsazených lišt fasády ve stejném vzorci uspořádání je k vidění i na stropech v interiéru. Rodinný dům C2 vám nabízí možnost smysluplně trávit čas s rodinou vevnitř i vně, a to tak, že vám všude bude dobře.

Foto: Paťo Safko

Údaje o projektu

Název projektu: Rodinný dom C2
Typ projektu: netradiční rodinný dům
Architektonické studio: ateliér: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova
Lokalizace: Slovenská republika
Vedoucí projektu: Andrea Ambrovičová Mikulajová, Juraj Mikulaj
Spolupráce: Radoslav Kurucz
Dodavatelé materiálu: AXOR, Louis Poulsen, Ardex, Artisan, Duravit, Gaggenau, Hansgrohe, Häcker, Hans J. Wegner
Klient: soukromá osoba
Zahájení projektové činnosti: 2012
Rok dokončení (finalizace): 2016
Počet podlaží: 1
Užitná plocha: 300 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Foto: Przemyslaw Turlej

Novostavba rodinného domu ze starých cihel

Jaký má význam má fasáda novostavby, zbudovaná z cihel dvě století staré stodoly? Není to jen o recyklaci materiálu, ale hlavně o atmosféře. A tu rodinný dům z Poznaně opravdu má. Staré cihlové zdivo zpracovali do nové formy. Tvoří originální tvář domu.

Chata pro horolezce odolává extrémním podmínkám

Chata pro horolezce odolává extrémním podmínkám

Ani extrémní vysokohorské podmínky Julských Alp nezastaví invenci architektů a projektantů. Důležité jsou kvalitní materiály a promyšlené konstrukční techniky. Představujeme ojedinělou stavbu navrženou proslulým slovinským architektonickým studiem OFIS Architects.

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Partner tématu

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Zvýhodněné sady nádrží na dešťovou vodu pro rodinné domy

Zvýhodněné sady nádrží na dešťovou vodu pro rodinné domy

Velkokapacitní podzemní nádrže na dešťovou vodu

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA