REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Jak mladí architekti plánovali přestavbu domu u skály

Každá generace přinesla do domu něco nového, stejně tak i současný majitel jej chtěl přestavět dle nových požadavků rodiny na vícegenerační rodinný dům. Spodní podlaží budou využívat senioři, vyšší podlaží potom rodina stavebníka. Dům je specifický tím, že jeho jedna strana je přistavěna ke skále ve tvaru, v jakém skála rostla. Na rovné, nad sebou navazující stěny tady zapomeňte. Jak se s tímto úkolem popasoval tým mladých architektů z ateliéru Mydvaarchitekti? Popsali nám příběh plánování celého domu od prvních úvah, přes stavební povolení až po poličky pro kocoura.

V lednu 2018 jsme byli osloveni investory s požadavkem na stavební úpravy rodinného domu ve Volyni. Jedná se o třígenerační rodinný dům, který prošel rozmanitým stavebním vývojem. Původem to byl jednopodlažní domek z počátku dvacátého století. Dům se rozkládal na současném půdorysu a jeho vnitřní uspořádání bylo uzpůsobeno pro provoz hostince a bydlení rodiny pana hostinského. V roce 1979 dům zakoupili prarodiče investora a provedli první nástavbu podkroví, čímž vzniklo současné druhé nadzemní podlaží. Původní dřevěné trámové stropy byly vyměněny za ocelokeramické s hurdis vložkami. Dále byla provedena přístavba vstupní verandy, čímž zároveň vznikla terasa pro nově využitelné podkroví. V roce 2000 proběhla další razantnější změna a dům byl nastaven o další podlaží, současné podkroví. Tím byla vybudována další samostatná bytová jednotka, která byla přístupná samostatným venkovním schodištěm vedoucím přes terasu 2. podlaží. Z historie domu je tedy patrné, že každá nová generace přinesla stavební úpravy, kterými dům uzpůsobila pro své požadavky.

Zdroj: www.mydvaarchitekti.cz

Zadání a požadavky investora

Investor, stejně jako generace před ním, požadoval uzpůsobit druhé podlaží pro současné požadavky bydlení jeho rodiny, kam se bude stěhovat místo prarodičů a pro babičku s dědou upravit, pro ně příznivější, přízemí domu. V prvním patře měla vzniknout samostatná bytová jednotka s dispozicí a designem splňující nároky dnešní doby a mladé rodiny. Mezi priority můžeme zařadit prosvětlení hlavního obývacího prostoru a nalezení jeho nejvhodnějšího uspořádání i z hlediska návrhu interiéru. Interiér by měl být světlý, čistý, jednoduchý, ale zároveň útulný. Ohled musíme brát na všechny členy rodiny, včetně kocoura, který určitě ocení nejen své místo nad krbem. Dále vytvoření maximálně možného soukromí na terase, která náleží k bytu. Investor navrhoval celý sled stavebních prací rozdělit na dvě etapy. Výše zmíněné úpravy druhého podlaží budou součástí druhé etapy. Zatímco první etapa bude zaměřena na úpravy přízemí, kde je požadavek na novou koupelnu, kotelnu a úpravu společných prostor v domě. Investor na celou rekonstrukci domu vyčlenil finance ve výši 1,5 milionu Kč.

Koncept návrhu, idea, místní limity

Vzhledem k celkem jasnému zadání a představám investora jsme mohli začít tvořit architektonickou studii bez větších problémů a složitého hledání možností. Celý návrh postupoval logickým sledem od celku k detailu. Začali jsme tedy hledat ideální uzpůsobení celkového provozu domu novým požadavkům. Prioritním úkolem bylo určit polohu přístupu do bytové jednotky ve třetím podlaží, aby se nechodilo přes terasu před okny 2. podlaží a navrhnout využití vnitřních prostor v přízemí, které jsou společné pro byt č. 1 a 2.

Světlo, vzdušnost a nadčasovost. To byly naše i investorovy hlavní úkoly a cíle pro veškeré změny ve druhém podlaží.

Mezi největší limity patří určitě samotná stavební historie objektu. Vzhledem ke skutečnosti, že část přízemí je provedena z kamenného zdiva, a navíc je východní stěna zasazena do skály, nedalo se s jakýmikoliv posuny v této části objektu počítat. Museli jsme se co nejvíce vyvarovat bourání otvorů do kamenných stěn. Ustupující skála zároveň zapříčinila, že i současná dispozice domu je ustupující a kopíruje průběh skály, tudíž východní trakt domu nenavazuje v jednotlivých podlažích nad sebou. Mezi další limity bychom zařadili stávající rozměry domu, ač se to z počátku nezdálo, umístit veškeré dispoziční požadavky investora do toho prostoru byl oříšek.

Nová dispozice

Během vytváření nové dispozice se jako hlavní věc, kterou bylo třeba změnit v přízemí domu, zdál být samotný vstup. Domu chybělo v našich zeměpisných podmínkách tolik důležité zádveří. To mělo za následek, že koupelna prarodičů byla přístupná přes nevytápěnou chodbu, a to hned kolem hlavních vstupních dveří. Tyto dveře se nám podařilo přesunout a navíc celý prostor chodby rozčlenit na zádveří a vytápěnou část. Z té je poté přístup do koupelny, která prošla změnou uspořádání zařizovacích předmětů i samotného vzhledu. Do stávajícího půdorysu jsme zakomponovali vanu i sprchový kout, který prarodiče určitě v budoucnu ocení. Celé přízemí slouží tedy prarodičům. Ti jsou zvyklí na své pohodlí a svoje zařízení bytu, z toho důvodu byly z naší strany zásahy minimální.

Z chodby přízemí je přímá návaznost na schodiště, jenž je od dolní chodby odděleno příčkou, čímž byl vytvořen soukromý vstup do bytu ve druhém podlaží, který bude sloužit investorovi a jeho rodině. V tomto podlaží se bylo třeba vyrovnat s limitem středové nosné stěny a východní fasády, která je orientovaná do tmavého prostoru u skály. Ze schodiště se vstupuje do prostoru horní chodby, na níž je vázána prostorná komora, ve které je umístěna pračka se sušičkou a zároveň slouží jako šatna. Vpravo od schodiště se nachází vstup do ložnice. Oproti původní dispozici jsme pokoj a ložnici vzájemně prohodili a příčku mezi nimi posunuli, čímž jsme dali větší prostor dětem. Ústředním místem celého bytu je obývací pokoj s kuchyní. Díky návrhu otvoru do nosné stěny, bylo možné propojit kuchyni s obývacím pokojem a vytvořit tak celistvý společenský prostor, v jehož srdci bude plát oheň v krbu. V něm jsme museli myslet na veškeré požadavky investora, jelikož se jedná pro něj o nejcennější část domu. Kuchyni nyní prosvětlí HS portál namísto klasické balkonové sestavy s oknem. Z chodbové části tohoto prostoru se vstupuje do dětského pokoje koncipovaného pro dvě děti.

V rámci studie jsme se, jak je naším zvykem, věnovali i rozmístění nábytku, neboť to již v této fázi ovlivňuje přesnou pozici stěn a otvorů. Do ložnice byl požadavek umístit mimo jiné i pracovní kout se stolním počítačem a závěsné křeslo. Nové umístění příčky bylo navrženo s ohledem na zabudování vestavných skříní jak v ložnici, tak v dětském pokoji. V chodbě byla navržena další vestavěná skříň, jejíž spodní část bude sloužit jako zázemí pro kocoura. Hlavní obytný prostor prošel důkladným návrhem interiéru.

Interiér

Po dokončení architektonické studie ihned následovala práce na projektu pro stavební povolení a vyřizování potřebného inženýringu. Zároveň se začalo pracovat na detailním projektu interiéru hlavní obytné části bytu, na což jsme se velmi těšili. Investoři již v počátku přišli s několika prvky, které do bytu chtějí umístit a nám jejich představy ihned padly do oka, mírný přesah k vintage a skandinávský styl.  Do nově vytvořeného obývacího pokoje propojeného s kuchyní a chodbou bylo nutné zapracovat řadu prvků různorodých funkcí, jako například akvárium, pracovní stůl, odpočinkové místo pro investory a jejich zvířecího mazlíčka a v neposlední řadě prostor pro sbírku LP desek s gramofonem a mixážním pultem. 

Zdroj: www.mydvaarchitekti.cz

Hlavní rozvržení nábytku bylo hotové již ze studie a mohlo se přejít k řešení jednotlivých kusů. Od celku k detailu a zase zpět. Jako jednotící prvek celého prostoru jsme zvolili bukové a jasanové dřevo. Interiér je kombinací typových, případně částečně upravených typových prvků (povětšinou základ IKEA) a z prvků vyrobených na míru. Jako podlahová krytina navržen vinyl s dekorem světlý dub.

Pánem domácnosti je zde jednoznačně kocour, pro nějž se vymýšleli různé atrakce. Vlevo od vstupu do prostoru byla umístěna investorova vášeň, kout s gramofonem a sbírkou vinylových desek. Tato sestava je navržen z komponentů IKEA řady Eket doplněna o police z dřevěné bukové spárovky. Dalším zajímavým prvkem je akvárium, které je orientované tak, aby na něj byl pohled nejen ze sedací soupravy, ale i od jídelního stolu a v neposlední řadě musí být viditelný pro kocoura. Veškeré technologie budou zakomponovány do jeho soklu a rozvody povedou stěnou.

Zdroj: www.mydvaarchitekti.cz

Hlavní pohledová osa od dveří směřuje k jídelnímu stolu a pokračuje na terasu skrz HS portál. Jídelní stůl s přídavnou deskou navazuje na kuchyňskou linku. Kuchyně je navržena do kompaktního téměř uzavřeného tvaru. Kuchyňská linka byla detailně rozkreslena pro truhlářskou výrobu. Dvířka skříněk jsou v bílém matu s mírným vlysem pro získání vintage vzhledu, doplněné o jednoduché, avšak nápadné úchytky černé úchyty, opět z dílny IKEA. Dřevěná pracovní deska a police z bukové spárovky dodávají kuchyni jemnost a mírnou barevnost. Stěny za linkou po horní skříňky jsou obloženy neutrálním bílým keramickým obkladem českého výrobce Rako. Naopak bílo-modrý dekorovaný obklad Abbey za indukční varnou deskou zdůrazňuje pozici vaření. V části linky otočené do obývacího pokoje se nachází místo za dvířky s průlezem pro kočičí stravování.

Obývací pokoj je laděn do bílo-šedé doplněné o výraznou žlutou a petrolejovou barvu. TV sestava je orientována směrem k dětskému pokoji. Spodní skříňky visí na šedé stěně pro lepší úklid podlahy. V nich se nachází různorodá elektronika k televizoru. Na stejném místě se nachází krb s prostorem pro uložení dřeva a posezení. Na krbu má své místo kocour, který se k němu dostane po přímo pro něj navržených policích začínajících v chodbové části u gramofonu a akvárka.

Zdroj: www.mydvaarchitekti.cz

Naproti sestavě je situovaná šedá jednoduchá pohovka, sada konferenčních stolků a výrazné žluté designové křeslo Kare Angels Wings. Tento nábytek vizuálně spojuje prvek dřevěných nohou. Stěnu nad sedací soupravou pokrývají police sloužící nejen pro uložení věcí, ale také jako kocouří prolézačka se škrabadlem a kočičí trávou. Kout u okna mezi obývacím pokojem a kuchyní slouží jako příležitostní pracovna. Dřevěný stůl s tmavou deskou a bílými zásuvkami doplňuje křeslo, za který se investoři rozhodli si připlatit. Jedná se o další český výrobek, TON Merano. Pozornost byla věnovaná i svítidlům. Tam jsme si bohužel nemohli finanční výstřelky dovolit, ale šli jsme cestou dostupnosti a zároveň atraktivnosti, které celý koncept doplní.

Zdroj: www.mydvaarchitekti.cz

V chodbě jsou použita závěsná svítidla z kouřového skla, nad jídelním stolem visí kovový „retro“ lustr, v kuchyni jsme volili cestu spíše nenápadné kostky a obývací pokoj doplňují větší drátová svítidla a sada černých lamp.

Díky progresivním investorům jsme během celého návrhu mohli použít naší fantazii naplno, přiklonit se i k dražším prvkům interiéru a vytvořit tak atraktivní soudobý funkční byt v domě, kterým přestavbami a přístavbami kráčela historie. 

Ing. arch. Jakub Pubal

Absolvoval v roce 2013 obor Architektura a stavitelství na FSv ČVUT v Praze.  Po 4 letech praxe v Českobudějovickém ateliéru zakládá na začátku roku 2018 se svojí přítelkyní Ivetou Svobodovou architektonický ateliér MYDVAARCHITEKTI. Věnují se především menším stavbám, zejména rekonstrukcím a novostavbám rodinných domů a návrhům interiérů. V průběhu roku 2018 získal autorizaci ČKAIT pro obor Pozemní stavby. 

Ing. arch. Iveta Svobodová

V roce 2016 úspěšně dokončila obor Architektura a stavitelství na FSv ČVUT v Praze.  Na začátku roku 2018 se svým přítelem Jakubem Pubalem zakládá architektonický ateliér MYDVAARCHITEKTI. Společně se věnují především menším stavbám, zejména rekonstrukcím a novostavbám rodinných domů a návrhům interiérů. 

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Fotolia.com - Fotolyse

Jaro se blíží, můžeme už stavět?

Stavební firmy doporučují zdění během zimního období přerušit, aby mohla hrubá stavba řádně vymrznout. Zimní maltové směsi mohou prodloužit stavební sezonu především o ty dny, kdy se teplota dostává ...

REKLAMA
REKLAMA