
„Přátelství žen je jen krátkodobá strategická aliance.“
Průhled restaurací od schodů. Foto: BoysPlayNice
Mexická restaurace je součástí gastroaliance Together
Restaurace Mexická v holešovickém pivovaru je největší mexickou restaurací u nás. Restaurace pro tři sta hostů přináší autentické chutě Latinské Ameriky, moderní evropský servis i interiér inspirovaný aztéckou kulturou. V Mexické restauraci se vaří ve třech kuchyních. Tři kuchyně značí, že v jedné se připravují jídla z kukuřičné a pšeničné tortilly vlastní provenience, ve druhé vás přivítají steaky a polévky, ryby pečené vcelku, tradiční americké BBQ, to vše s vůní hořícího dřeva. Třetí kuchyně připravuje pokrmy ze syrových ryb na mexický a peruánský způsob. Podle dobrozdání autorů je Mexická největším podnikem z gastroaliance Together. Ta aliance je zárukou, jakýmsi etalonem výjimečných gastro zážitků s profesionální obsluhou, jedinečnými recepty, skvělým jídlem, zajímavými surovinami a osobitým prostředím. To vše celoročně na velmi vysoké úrovni. Mezi známé podniky, jež jsou součástí Gastroaliance Together patří v současnosti belgická restaurace Bruxx, Vinohradský Parlament, asijská kuchyně Sia restaurant, Sisters Bistro, Cukrář Skála, Brambory, holešovická Mexická a Struhadlo v Pardubicích.
Tím ovšem zdaleka nekončíme, spíše začínáme. Aliance zároveň provozuje vlastní cateringovou společnost Foodway Catering a inovativní koncept tzv. cloudové kuchyně, což je virtuální kuchyně, fungující pouze pro rozvoz s názvem Wevar. Ta využívá know-how jednotlivých členů aliance, kdy se na jednom místě připravuje jídla z více různých restaurací aliance pro online objednávky. Cílem je propojit tradiční postupy s moderními trendy a efektivitou řízení. Na stránkách aliance naleznete odkazy na stávající restaurace včetně Mexické, ale zároveň pod hlavičkou gastroLadění naleznete podcasty ze světa gastronomie, tajemství, recepty a spousty zajímavostí na významná témata, od renomovaných odborníků z gastroaliance Together. Seznámíte se zde se všemi šéfkuchaři zmíněných restaurací včetně gastrokalendáře akcí. Vše je dotaženo do kvality, kdy se vám sbíhají sliny. No, a to je přece důvod, proč se vytváří takové projekty. Tato aliance se vám hned tak nezají.
Průhled restaurací v přízemí. Foto: BoysPlayNice
Mexická restaurace sídlí v Holešovickém pivovaru
Mexická restaurace sídlí na skvělé adrese, kterou je První pražský měšťanský pivovar nebo bývalý holešovický pivovar. Byl postaven roku 1895-1897 a vzhledem k velikosti přivedl na buben menší pražské pivovarníky, kteří jako odvetu založili pivovar v Braníku. Pivovar vyráběl pivo Měšťan, které se zde vařilo do roku 1998. Výroba se přesunula do Smíchovského pivovaru. Po záplavách v roce 2002 k rekonstrukci posléze byl v roce 2008 areál změněn na administrativní a obytný komplex. Architektura Holešovického pivovaru je spojena s historickými budovami postavenými v různých stavebních slozích, zejména s průmyslovým a historismem. Hovoří se o neorenesančním pivovarském komplexu, kde nalezneme vlivy pozdějších období. V roce 2010 byl bývalý Holešovický pivovar prohlášený za národní kulturní památku.
Zajímavou součástí komplexu je i historická ohradní zeď s bránou U Průhonu a bránou Komunardů. Rekonstrukce objektů takové hodnoty si žádala maximální využití potenciálu industriální výstavby, citlivé opravy a úpravy fasád, maximální využití nosných konstrukcí původní architektury a jejího plného využití při nových funkcích, jež vyžadovalo nové využití a nový život budov areálu. Vše vkusně propojuje dvorana, která je neskutečnou esteticky vydařená a je nevšední zónou klidu cloněná budovami od rušných ulic Holešovic. „Atrium Holešovického pivovaru“ je v podstatě centrální prostor bývalého dvora pivovaru. V současné době je tento prostor známý jako Vnitroblock, moderní multifunkční dlážděný komplex s vodním prvkem, nabízející kavárnu, prostory pro workshopy, obchod a coworking.
Kuchyňský pult. Foto: BoysPlayNice
Naplno využitý industriální rámec
Do takového rámce je vestavěna Mexická restaurace, jež využívá převýšený industriální prostor bývalé varny pro vestavbu dvou pater ochozů a monumentálního několikaramenného schodiště, které vévodí prostoru. Prolnutí restaurace a kuchyně je velmi přitažlivým řešením dohromady s grily a dřevem roztápěnými pecemi. Vše doplňují nádrže s rybami, vystavenými ingrediencemi na dosah a nápojové vitríny. Schodiště prosvětlené zlatem je doplněno sloupy, které jsou obloženy kamennými reliéfy s motivy Mayského obrázkového písma. Vše je řešeno poutavě, unikátně, s nezbytnou mystickou přitažlivostí. Pokud zadání znělo vytvořit v Praze monumentální prostor nabízející nejen středoamerickou kuchyni, ale i zážitek z její kultury, pak se domnívám, že bylo splněno na neoddiskutovatelnou „výbornou“…
Základní popis
Mexická restaurace – vestavba do objektu bývalého měšťanského pivovaru v pražských Holešovicích
Kuchyňský pult s pecí. Foto: BoysPlayNice
Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu
Autorská zpráva
Na počátku celé akce stála gastroaliance Together s Davidem Petříkem v čele. Právě on považuje na světové gastronomické scéně za největší hráče Asii, Itálii a Mexiko, doplnit si tedy portfolio právě o Mexickou bylo jen otázkou času. Zadáním bylo vytvořit v Praze monumentální prostor nabízející nejen středoamerickou kuchyni, ale zážitek z její kultury jako takový. Od začátku se pracovalo s myšlenkou otevřené kuchyně, velkých pecí na dřevo a hlučné Mexické haciendy. Z Mexické se měl stát největší podnik společnosti Together.
Unikátní na celé restauraci je její koncepce jako celek. Už sám fakt, že do převýšeného prostoru varny bývalého pivovaru vestavujeme dvě patra ochozů s centrální dvoranou, je dostatečně výjimečný a přidáme-li k tomu několikaramenné prosvětlené zlatem se třpytící schodiště odkazující na historii Mexika v době Mayů, je jasné, že hostům je připraven architektonicky nevšední zážitek.
Kuchyňský pult. Foto: BoysPlayNice
Nevšední a zajímavé je i prolnutí prostoru restaurace s originální kuchyní, kde se přímo před zraky hostů pečou tortilly, připravuje tacos, pokrmy na grilu a na dřevem roztápěné peci. V části s nádrží na ryby se připravují ceviche a jednotlivé ingredience jsou takřka na dosah ruky. Kuchyně stejně jako velký koktailový bar v patře má autentické tvarové a materiálové řešení včetně nápojové vitríny procházející nad barem do dalšího ochozu.
Ochozy jsou vynášeny sloupy obloženými kamennými reliéfy s motivy Mayského obrázkového písma, do kterých jsou přeneseny originální znaky abecedy vytvořené jen pro Mexickou restauraci grafikem Petrem Štěpánem ve spolupráci s architekty a sochaři. V prostoru restaurace je tedy ukryt i tento promyšlený rébus.
Latinskoamerickou atmosféru dotváří spojení odkazů na dávné civilizace neodmyslitelně spojené s mexickou kulturou, možná i stopa koloniálního ducha promítnutá do monumentální symetrie prostoru, a nakonec i typická syrovost mexické ulice, kde převažuje účelnost a výzdoba vzniklá jen jako přirozený otisk času.
Pohled do stropu na osvětlení. Foto: BoysPlayNice
Nově vestavěné ochozy jsou tvořeny ocelovým nosným rámem z masivních profilů v tyrkysově modré barvě a pochozími dubovými fošnami. Horní lávka podesty centrálního schodiště jakoby levituje v prostoru a prosklená podlaha je vynášena pouze subtilními kovovými profily na dvou kruhových sloupech. Co nejvzdušnější dojem pak dotvářejí černé ocelové sítě nahrazující zábradlí.
Unikátní je především materiálové a tím i vizuální řešení stupňů schodiště. Ty jsou pro dosažení zamýšleného efektu složeny z jednotlivých vyfrézovaných desek, které jsou sešroubovány a celý stupeň je pak vylit epoxidovou pryskyřicí s příměsí „zlatých“ plátků. Jednotlivé stupně jsou spojeny šrouby a opatřeny pochozím sklem. Bodovým osvětlením se pak schody v celé své hmotě rozzáří a dominují jinak monochromaticky pojatému interiéru.
Kuchyňský pult. Foto: BoysPlayNice
Doplňující informace
| Studio | 20–20–ARCHITEKTI |
| Autor | Kristina Sudreová, Zdeněk Rychtařík, Václav Červenka, František Vorel, Lukáš Novák |
| Umístění projektu | U Průhonu 800/13, 170 00 Praha |
| Země projektu | Česká republika |
| Rok projektu | 2024 |
| Rok dokončení | 2025 |
| Užitná plocha | 890 m2 |
| Náklady | 60 mil. CZK |
| Klient | Together |
| Fotografie | BoysPlayNice, www.boysplaynice.com, info@boysplaynice.com |
| Spolupracovníci a dodavatelé | Generální dodavatel stavby a interiéru: INTEKO Sedlec Grafický design: superlative.works Truhlářství – konstrukce schodišťových stupňů: Dřevona Lovčice Osvětlení na míru: Cora Jičín Osvětlení: Light Concept Sochařské práce, reliéfy: Sochařská pohotovost Návrh a realizace nástěnných maleb: David Hřivňacký Zámečnické konstrukce: Cubis Metal Sítě zábradlí: Carl Stahl Gastro zařízení: Gastroart Terazzo v přízemí: Teraco Lité Pec a grill: Krby Urban |
| Materiály | Seznam použitých materiálů
ocelové HEB profily – sloupy, nosný systém galerií a schodiště
dřevěné dubové masivní fošny – podlaha galerií terazzo s mramorovou mozaikou – podlaha v přízemí laserované dřevotřískové desky zalité v epoxidu se zlatými plíšky – autorsky navržené schodiště V epoxidu zalité fazole, kukuřice a papričky – stolní desky dřevěný nákližek v kombinaci s dýhovanou deskou – desky stolů hovězí kůže – lavice a čalouněné židle sklo – podesty na ocelové konstrukci, police zábaří římský cement – odlévané reliéfy na sloupech nerezové sítě zábradlí |
| Značky | Seznam použitých značek
vnější výplně – Značková okna
|
| O studiu/autorovi | Bližší informace
Jsme tým lidí, kteří se v roce 2020 sdružili pod společným jménem 20–20–ARCHITEKTI. Nyní pod vedením architekta Zdeňka Rychtaříka společně tvoříme architekturu od studie až k realizaci. Náplní naší práce je rozklíčovat potřeby investora a vytvořit návrh na míru jeho představám, ať se jedná o urbanistickou studii, bytový dům, či jakýkoliv interiér. Posledním z našich realizovaných projektů je například Mexická restaurace v pražských Holešovicích. |
Použité podklady:
- Citáty – http://www.citaty.net
- Fotografie – BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com
- Fotografie, část textů a tisková zpráva – STUDIO 20–20–ARCHITEKTI a Vendula Tůmová, LINKA NEWS s.r.o.


































































Sdílet / hodnotit tento článek