
Usazená je v ledových vodách Hardangerfjordu u Rosendalu, vznáší se líně na vlnách. Jinak než lodí se k ní nedostanete. I když z dálky vypadá skromně, malá určitě není. Výměrou užitné plochy přesahuje 1 000 metrů čtverečních. A svým podivuhodným, dokonale oválným tvarem, prý připomíná rybí oko. Lososí. Uvnitř této obtížně uvěřitelné struktury se prezentuje, co zdejší provozovatelé nazývají trvale udržitelnou formou gurmánství.
I proto, že nevšední kulinářský zážitek tu umocňuje úchvatný panoramatický výhled na hladinu fjord, ledovce a majestátní hory. Ono splynutí architektury, přírody a mistrovství na talíři je branou k neopakovatelným zážitkům. Fasáda elipsovité budovy je obložená šupinami z nerezové oceli napodobuje stříbřitě lesklou kůži ryb a na vodě se jasně třpytí. Restaurace tak už jen svým tvarem vytváří nápadný orientační bod, a přitahuje tím k sobě pozornost.
Údaje o projektu
| Název projektu: | Restaurant Iris a Salmon Eye | 
| Typ projektu: | Restaurace | 
| Architektonické studio: | Kvorning Design, NORM Architects | 
| Lokalizace: | Rosendal, Hardangerfjord, Norsko | 
| Design interiéru: | NORM Architects | 
| Architektura, koncept: | Kvorning Design, Creative Technologies AS | 
| Hlavní dodavatel stavby: | Marketex Marine OÜ | 
| Řešení stavby: | Fluctus AS | 
| Odvozený design: | Maritime Engineering | 
| Interiér: | KIND Conceptual branding AS, Michelsens AS | 
| BIM: | HEUT Deisgn OÜ, Upstairs OÜ | 
| Dodavatelé materiálu: | Tradition, Dedar, J. L Møllers Møbelfabrik, JAB, Løvfall, Norm Architects, Tjerand Fine Furniture | 
| Klient: | Eide Fjordbruk AS | 
| Užitná plocha: | 1 000 m2 | 
| Rok dokončení (finalizace): | 2024 | 




























Sdílet / hodnotit tento článek