Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Dům má tvar kříže se schodištěm uprostřed. Vyhlíží do krásné přírody s drsným počasím

Dramatická krajina zbrázděná útesy a fjordy, dílo přírody, které hovoří samo za sebe. Jak do takové scenérie umístit stavbu vytvořenou lidskýma rukama? To byl jen první z mnoha problémů, s nimiž se musel koncept domu Austevoll potýkat. Ke krásné přírodě tu totiž patřilo i velmi nekomfortní počasí.
Foto: Ivar Kvaal

Žádána byla stavba v principu jednoduchá, přírodě svým vzhledem nekonkurující. To se ovšem snadno řekne a nelehce naplní, když musí celoročně čelit ne zrovna příjemnému klimatu severu Norska. Jak poznamenávají architekti, zimy tu umí být opravdu extrémní. Po celý rok se k nim přidávají silné severské větry, a každý měsíc v roce je tu vysoká pravděpodobnost výskytu dlouhotrvajících dešťů.

Projekt zamýšleného domu, byť v principu určeného jen pro víkendové pobyty, si to nemohl dovolit ignorovat. Musel už z principu vyvažovat vztah mezi vnitřním a venkovním prostředí, s tím, že se dalo předem počítat, že se pobyt majitelů „v přírodě“ změní na víkend zcela strávený pod střechou. Najít rovnováhu mezi nutností úkrytu a potřebou, co nejlépe využívat mimořádnou pobřežní krajinu po celý rok, se pak stalo ústředním bodem celého návrhu.

Jak už tu padlo, když přeje počasí, je ta lokalita maximálně atraktivní. Dům se nachází na ostrově Selbjørn, který leží v souostroví jižně od Bergenu. Dostat se na tenhle ostrov je možné pouze vlastní lodí nebo trajektem. S tím, že když počasí nepřeje, je jízdní řád těchto dopravních prostředků přinejmenším částečně „omezený“. Můžete sem odjet na dva dny, ale zdržet se oproti plánu můžete i týden.

S tím ovšem byla „klientka“, paní Fagerbakke, dobře obeznámena. Strávila tu dětství a později sem jezdívala za svými rodiči. Ti už nežijí, ale stesk po ostrově, na kterém si počasí dělá, co chce, ji neopustil. Chtěla, aby i její děti vyrůstaly na místě, kde má příroda pořád poslední slovo.

Foto: Ivar Kvaal

Když klient zná místo i řemeslo

Hodí se také zmínit, že paní Fagerbakke je vystudovanou stavební inženýrkou. S architekty ze Saunders Architecture, kteří byli pověřeni zpracováním návrhu, často spolupracuje. Projekt tak lze považovat za dílo, které vzniklo s víc než částečným přispěním klienta. Některé rysy byly do stavby začleněny vyloženě na její přání. Ta stavba není klasickou norskou hytte, srubem nebo chatrčí. Naopak se může pyšnit kvalitami, které nejsou pro severská ostrovní obydlí zrovna typická.

Je neobvyklá, moderní a sošná. Rozložená do tvaru, který připomíná „useknutý“ kříž, sedí na okraji skaliska a vyhlíží do okolí. Dům je útočištěm, pozorovatelnou pro poznávání krás země i moře. Přitom se přidržuje zásad co nejlehčího a nejjednoduššího provedení. Je mírně vyzvednutý nad povrch země, usazený na podkladovém soklu. Tím chrání půdu pod sebou, a přitom zhodnocuje výhody přesunu hmoty stavby nad svah.

Namísto klasického čtvercového nosného soklu se šéfarchitekt Todd Saunders rozhodl pro trojúhelníkový formát z betonu, zapuštěný do svahu. To umožňuje, aby lépe vynikl plášť z bílého dřeva a skla, do nějž se Austevoll halí. A pomohl i s organizací vnitřního prostoru a komunikací uvnitř interiéru. Přímo v trojúhelníkovém soklu je umístěna vstupní hala, užitkové prostory a především skulpturální točité schodiště, vyrobené z masivního dubového dřeva, které vede nahoru do domu.

Domem tedy prostupujete odspoda, do vyššího podlaží. Když z tmavého úzkého přízemí vystoupíte vzhůru, otevře se před vámi spojitý prostor plný denního světla, který nekončí – ale pokračuje výhledy za okny. Schodiště vyúsťuje ve středu bodě přívětivého obytného prostoru, který je uspořádán v osové linii od severu k jihu, čímž a tvoří dvě ramena onoho pomyslného kříže.

Foto: Ivar Kvaal

Budiž světlo!

V jednom křídle se nachází obývací pokoj, včetně knihovní stěny na jedné straně, zatímco ve druhém se nachází jídelní kout a vybavená kuchyňská linka. Oba tyto prostory se rozlévají na terasy, chráněné přesahem střechy. Pro situace, kdy se pobyt neplánovaně kvůli počasí prodlouží, je to hodně podstatné místo. Kontakt s venkovním prostředím totiž rozbíjí ten pocit vynucené izolace.

Zbývající dvě ramena kříže (západní a východní) jsou ložnicemi. Obě navazují na terasy, takže každý bod z toho půdorysného kříže se spojuje s velmi efektním výhledem. Jak zmiňuje architekt Saunders: „Povětrnostní podmínky spolu s pohledovými liniemi ovlivnily rozhodnutí narušit jinak přímou geometrii kříže v klíčových bodech, a zjemnit celkovou formu trochu hranatějšími prvky.“ To jsou ta nápadná „useknutí“ v místech, kde stavba navazuje na svah.

Austevoll, dům s ocelovým rámem konstrukce a modřínovým obložením, byl stavěn relativně pomalu. Nešlo jen o to, že doprava materiálu a řemeslníků na ostrov Selbjørn vázla, ale spěchat prý nebylo zapotřebí. Místo toho se klientka soustředila na potřeby rodiny a kvalitu detailů povrchových úprav. Neuspěchaný návrh i jeho realizace umožnila, že si nyní mohou dopřávat pohodu na ostrově, ve všech jeho čtyřech ročních obdobích.

Foto: Ivar Kvaal

Údaje o projektu

Název projektu: Villa Austevoll
Typ projektu: rekreační obydlí, rodinný dům
Architektonické studio: Saunders Architecture
Lokalizace: Eindhoven, Nizozemsko
Vedoucí architekt: Todd Saunders
Spolupráce: Pedro Léger Pereira, Attila Béres
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2020
Užitná plocha: 285 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Matej Hakár

Strohá čtvercová dispozice domu přináší nečekané možnosti a bonusy

Už při prvním pohledu je zřejmé, že elementární kulisy fasád, které ohraničují čtvercový půdorys domu, zároveň ukrývají členitou organickou vnitřní strukturu. Klasické schéma kompaktního domu, rozšířeného o terasy, nahrazuje otevřená obytná krajina se zónami různých proporcí.