REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Z původní truhlárny a staré školy vznikl nový bytový dům

Bytový dům vznikl na základu strženého jižního objektu bývalého areálu truhlárny. Třípodlažní objekt s průběžnými balkóny je reakcí na původní urbanismus a vzhled areálu. Další budova bývalé školy dala za vznik mezonetovému bydlení se samostatnou zahrádkou a vlastním vstupem.
Foto: Petr Polák
Připravte se na změnu. Buďte otevřeni změně. Přijměte změnu.
Ralph Smart

Konverzí areálu truhlárny vznikl bytový dům složený ze dvou objektů

Shodou okolností jsem v nedávné době bydlel na dovolené v malé alpské vesničce v objektu zrenovované dílny. O co méně exteriér vypovídal o celkovém vzhledu, o to více byly překvapením apartmány a celková vybavenost atria pro hru dětí a posezení. Potom mi došlo, že z pragmatického hlediska není vždy nezbytné stávající objekt za drahé peníze „opentlit“ do nového hávu, aby…

Pohled západní. Foto: Petr Polák

Ta architektura, pokud není nová na zelené louce, může klidně odrážet částečně nebo zcela původní objekt, třeba truhlárny, a můžete tak záměrně získat bonus, který může mít kouzlo. Stejně tak i zmíněný objekt v Rakousku nesl zarámované sépiové fotografie původní dílny a artefakty předešlých časů vkusně doplňovaly interiér i duši bydlení. Vadí někomu, že se zde neodehrává veliká architektura a estetické hody? Vůbec ne, přece existuje architektura, která si z důvodů zadání, financí, technických možností a nemožností nehraje na zápis do dějin, ale preferuje čistotu, umírněnost, rozumný kompromis mezi financemi a estetikou. O to více, pokud vám rámec možného dává stávající objekt. Ale to není invektiva ani snižování kvality výsledného díla, to je konstatování reálného počínání s nějakým výsledkem.

Domnívám se, že bytový dům na úpatí Brd je obdobného ražení. Samotný objekt svým vzhledem nijak zvlášť nevybočuje a nikterak neohromí. Nicméně pokud se podíváte na byty, které jsou podmnožinou domu, rozhodně nedojdete k názoru, že by se vám tam nelíbilo. Dům vznikl v očištěném prostředí od balastu nefunkčních staveb, na základu strženého jižního objektu. Třípodlažní objekt s průběžnými balkóny je čistě vyřešený a je reakcí na původní urbanismus a vzhled areálu. Nápadité jsou přízemní byty s výstupem na volný terén kolem. Další budova školy dala za vznik mezonetovému bydlení se samostatnou zahrádkou a vlastním vstupem. Z objektu se vlastně stala skupinka řadových domků se zdařilým začleněním přízemí do okolního terénu. Takže tu máme dva objekty, z nichž jeden je bytovým domem a druhý analogií řadových rodinných domků se začleněním do stávající obce a výhledem na krajinu brdských kopců. Třetí zachovaný objekt zatím čeká na svoji šanci. Pokud si prohlédnete vše v kontextu původního areálu truhlárny a jejího znovuoživení, konverze a rekonstrukce, dojdete k závěru, že se vše slušně zdařilo. Já to tak alespoň vidím…

Pohled jižní. Foto: Petr Polák

Základní popis

Ve stínu brdských kopců, kde ráno mlha schová krajinu do tajemství, vyrostl z původní truhlárny a staré školy nový bytový dům. První paprsky slunce, které se probíjejí skrz hustou ranní mlhu, pomalu odkrývají kontury brdských smrků i štít nového domu.

Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu

Autorská zpráva

Ve stínu brdských kopců zahalí hustá mlha krajinu do tajemství. Ranní paprsky slunce, které si skrz ni probíjejí svou cestu do nového dne, postupně odkrývají kontury smrků a tam, kde kdysi stávala truhlárna a stará škola, i štít nového domu.

Zabývat se podobou bytového domu uprostřed malé obce, nikoli města, pro nás bylo zajímavou výzvou. Stávající nefunkční výrobní areál pozbýval v tomto místě smysl i z hlediska urbanismu a budoucího rozvoje obce. Se záměrem investora jsme se tedy rychle ztotožnili. Objemy třech hlavních původních budov areálu jsme očistili na archetypální tvary bez pozdějších přístaveb, velkorysý dvůr využili jako parkoviště a začali navrhovat novou etapu.

Pohled severozápadní. Foto: Petr Polák

Na půdorysné ploše jižního objektu, který byl kvůli špatnému stavu základů stržen, vyrostla nová třípodlažní budova. Podél její jižní a východní fasády jsme navrhli průběžné balkony, které chrání před sluncem a každému bytu dopřávají vlastní terasu. Přetažením sedlové střechy a vytvořením sloupořadí jsme sjednotili celý objem do kompaktní siluety. Přízemní byty navazují vstupem rovnou na parkoviště a na jižní straně využívají původní zahradu.

Východní objekt, původní škola využívaná jako skladiště, měl masivní cihlové zdi a vysokou kamennou podezdívku. V této části navrhujeme mezonety – dispozičně řadové domky, které mají první podlaží v úrovni parkoviště, se soukromými zahrádkami s výhledem na západ do brdských lesů. Každý mezonet má vstup po vlastním schodišti na východní straně.

Třetí, severní objekt prozatím zůstává nedokončený dle původního návrhu.

Pohled severní. Foto: Petr Polák

Záměrem návrhu bylo materiálově i hmotově sjednotit všechny objekty, očistit a architektonicky je sladit v jeden kompaktní celek, který přirozeně navazuje na venkovské tvarosloví. Při navrhování jsme si mohli dovolit takové materiály, které by ve větší obci vůbec nedávaly smysl. Ty samé materiály jsme naopak použili jako charakteristický architektonický motiv jednotlivých budov. Odstíny dřeva jsou jednotné po celém areálu, stejně jako profily zábradlí, barva oken nebo dveřní a okenní kliky.

Konstrukční řešení je různé pro každý objekt. Jižní budova je nově vyzděná z tvárnic porotherm a zateplena polystyrenem dle současného energetického standardu. Střecha je plechová vzhledem k nízkému původnímu sklonu. Na konstrukci balkonů je použitý systém ISO-nosníků kvůli subtilnosti čelní hrany i možnosti pohledového zpracování betonu. Východní objekt má původní cihlovou konstrukci, která je opatřená kontaktním zateplením z polystyrenu. Venkovní schodiště jsou skládaná z prefabrikovaných betonových dílců. V mezonetech je použita monolitická stropní betonová konstrukce. Vytápění je pro všechny jednotky řešeno centrálně, a to pomocí tří výkonných tepelných čerpadel vzduch–voda. Zásobníky na teplou vodu jsou umístěny v centrální technické místnosti.

Mezonetové byty. Foto: Petr Polák

Byt s dlouhou skříní

Součástí návrhu bytového domu bylo i detailní řešení jednoho z mezonetových bytů východního objektu. Relativně dlouhý a úzký byt jsme v podélném směru pomyslně rozdělili na tři trakty – skříň, chodbu a vše ostatní (koupelny, pokoje, kuchyň, zádveří, schodiště). Chodba spojuje průhledem od vstupních dveří až po zahradu jednu fasádu s druhou.

V interiéru přiznáváme monolitickou stropní konstrukci v kontrastu s dubovou podlahou v parketovém vzoru. Podél boční stěny probíhá skrze celý byt vestavná skříň, která uzpůsobuje svou funkčnost podle místnosti: V obývacím pokoji se za trojitým panelem skrývá televizní stěna, u jídelního stolu se její pomocí rozšiřuje část kuchyně a v chodbě naproti koupelně najdeme kosmetický kout a další úložné prostory.

Vestavěná skříň. Foto: Petr Polák

Doplňující informace

Studio Karnet architekti
Autor Michael Karnet
Spoluautor Vojtěch Kramář
Projekční tým Václav Liška, Filip Rajman, Jiří Lukáš
Umístění projektu Vysoká Pec 139, Bohutín
Země projektu Česká republika
Rok projektu 2020
Rok dokončení 2023
Zastavěná plocha 1 102 m2
Hrubá podlahová plocha 1 966 m2
Užitná plocha 1 838 m2
Plocha pozemku 3 493 m2
Fotografie Petr Polák, petr@petrpolakstudio.cz, petrpolakstudio.cz
Materiály Seznam použitých materiálů
Bytový dům
omítka – silikátová, 1,5 mm
hliník – okna
sklo – zábradlí, balkony
dřevo – modřín, olejová lazura osmo, terasy, sloupy, dělicí stěny balkonů
beton – prefa, venkovní schodiště východní objekt

Byt s dlouhou skříní
beton – strop
dřevo – dubové parkety, olejová lazura osmo
dlažba – Fragmenta full body, výrobce Ariostea, barva botticino dorato
dýha dub – nábytek dle autorského návrhu, olejová lazura osmo
lamino – nábytek dle autorského návrhu
hliník – nábytek dle autorského návrhu
Značky Seznam použitých značek
křeslo Coconut – Vitra
světlo Shibari – Bomma
světlo Milana – Marset
pohovka Mags, koberec Peas, židle AAC – HAY
baterie Light – Paffoni
dlažba Fragmenta full body – Ariostea
květináče Wire – Audo
O studiu/autorovi Bližší informace

Tam, kde se potkávají brdské lesy a uranové doly, přicházíme ze tmy ošlehaní příbramskou atmosférou. Fáráme pod povrch do hlubin stavebních snů.

Jsme architektonické studio se sídlem v Příbrami. Ateliér založil Michael Karnet v roce 2017 po dokončení studia na Fakultě umění a architektury Technické univerzity v Liberci. Jsme skupina architektů a stavebních inženýrů. Věnujeme se navrhování staveb všech měřítek, od interiéru přes rodinné a bytové domy po veřejné stavby.

V roce 2023 nás časopis Architect+ zařadil do svého každoročního výběru TOP 100 mezi 10 emerging architects.

V roce 2020 jsme obdrželi BigSEE Interior Design Award za návrh kavárny Cafe Smoo v Příbrami.

Použité podklady:

  • Citáty – http://www.citaty.net
  • Fotografie – Petr Polák, petr@petrpolakstudio.cz, petrpolakstudio.cz
  • Fotografie, část textů a tisková zpráva – STUDIO Karnet architekti a Vendula Tůmová, LINKA NEWS s.r.o.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Foto:  Even Lundefaret

Dřevěné chaty s výhledem na jezero. Zpřístupnily horskou turistiku rodinám s dětmi

Těžko říct, jestli je ta myšlenka geniální, anebo už ve svých kořenech pomýlená. Pravdu nejspíš ukáže až čas. Upřít sílu jí ale nejde. Pro cestovní ruch a pěší turistiku, nejen v Norsku ale nejspíš i celé Skandinávii, bude do dalších let určující. Dřevěné chaty jsou útulny pro potěchu ducha…

Foto: BoysPlayNice

Vkusná novostavba s respektem k původní zástavbě Karlína

Dvojí barevnost hmot, dvojí výška objektů, moderní vzhled, nekonfrontační řešení, to vše dělá z projektu ICONIK velmi zajímavé řešení, esteticky zdařilé. Máme zde příklad, jak lze zdárně vyřešit vcelku složitou parcelu v původní historické zástavbě, omezenou spoustou uzancí.

REKLAMA