Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Inovační centrum. Kreativní architekti vytvořili barevný interiér fungující jako ekosystém

Otevřenost, kreativita, vzdušnost, optické propojení pracovišť. Vše řešeno barevně s ohledem na funkčnost, s nezbytnými zónami klidu, odpočinku. Organický prostor, kde barva je přiřazena zóně, a tudíž i typu daného počínání. Celý proces vystihuje souslovím „otevřený inovační ekosystém“.
Foto: BoysPlayNice
Inovace je ten nejdůležitější produkt kreativního mozku muže. Ultimátním cílem je kompletní ovládnutí mysli našeho materiálního světa, a spojování lidské přirozenosti a lidských potřeb.
Nikola Tesla

Vstupní pasáž 1.NP. Foto: BoysPlayNice

Pragmatický a účelový areál v kontextu Lysé hory a Beskyd

Napadlo vás někdy, že dětská hravost a kreativita jejich duší je vlastně často cesta ke zkratce, zjednodušení a k často nečekanému řešení? Co je to za podivnou sentenci? Vezměme to tedy jinak. V našem případě řešíme dispoziční uspořádání a jejich estetiku. Tedy smysluplnou funkčnost spojenou se zdařilou estetikou. Často logicky jedno vychází neoddělitelně z druhého. Většinově na konci zjistíte, že v jednoduchosti je krása a přímočaré řešení je to ono. Chcete-li, pak méně je často více a dnes tu jednoduchost abstrahovanou na „kost“, tedy základ věci, můžete třeba nazývat v některých případech minimalismem. Nic to však nezmění na věci, že dítě, díky nezatížení předsudky a nadbytečným věděním, může dojít k obdobnému výsledku. Pochopitelně nemá za sebou edukativní proces, jež ho vede k technickým a technologickým řešením, ale ta filosofie řešení je shodná.

Zároveň totiž nemá myšlení zatížené balastem, finanční stránkou věci, váháním a dalšími znevýhodněními, které tento proces leckdy podkopávají. Pokud přistoupíte na takové vidění věci, tedy neotřelé nápady, hravost, pestrost, netradiční nazírání věcí a nezatíženou mysl, pak máte leckdy řešení na „dostřel“ a takové, že jste to ani nepředpokládali.

Průhled přes obě patra. Foto: BoysPlayNice

Stejným způsobem uchopilo architektonické studio KOGAA změnu zachozené struktury a uspořádání prostor společnosti a přišla se zcela novou vizí řešení. Otevřenost, kreativita, vzdušnost, optické propojení pracovišť. Vše řešeno barevně s ohledem na funkčnost, s nezbytnými zónami klidu, odpočinku. Vznikl organický prostor, kde barva je přiřazena zóně, a tudíž i typu daného počínání. Hovoříme o dvou patrech, kdy přízemí je otevřený coworkingové pro začínající podnikatele. První patro je určeno pokročilým startupům a zavedeným firmám. Prostory tudíž mohou sloužit široké škále společností, od začátečníků a digitální podniky, až po etablované firmy.

S využitím původního mobiliáře, ale nápaditou zkratkou a novým členěním, změnou filosofie a barevnými zónami získal původní pracovní prostor zcela jiný náboj. Celý proces přeměny je vystižený souslovím „otevřený inovační ekosystém“. Druhý výraz „retrofit“ vystihuje novum změny, tedy nové řešení stávajícího, které je daleko modernější, lépe padnoucí současným potřebám, úspornější a esteticky zdařilé. Co si přát více? Snad jenom neustále zaplněná tato dvě krásná patra.

Sezení. Foto: BoysPlayNice

Jihomoravské inovační centrum

Základní popis

Přestavba pracovního prostoru bývalé laboratoře na otevřený inovační ekosystém, který podporuje úspěšné podnikatele v regionu.

Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu

Autorská zpráva

Ve společném úsilí o opětovné využití stávajících městských nemovitostí se architektonické studio KOGAA společně s Jihomoravským inovačním centrem (JIC) pustilo do druhého retrofit projektu v Brně.

Institut JIC poskytuje prostory a podpůrné služby studentům, start-upům, scale-upům i zavedeným firmám s unikátními škálovatelnými produkty, které mohou mít globální dopad na trh. JIC se stal klíčovým otevřeným inovačním ekosystémem, který podporuje úspěšné podnikatele v regionu. A to od poradenských programů až po pomoc s financemi.

Společný prostor. Foto: BoysPlayNice

Během pandemie a po ní, kdy společnost zahájila proces vnitřní obnovy, se její pracovní model začal měnit a vyvíjet směrem k větší otevřenosti a spolupráci. V důsledku toho se původní pevné a strukturální uspořádání objektu výzkumné laboratoře, ve kterém společnost sídlí, stalo zastaralým. KOGAA jakožto specialista na alternativní modernizaci pracovních prostor byla požádána, aby přišla s novou vizí kanceláře, která bude podporovat setkávání a spolupráci, poskytne pocit otevřenosti a kreativity, a zároveň přinese udržitelná řešení pro novou firemní strukturu.

Aby se dosáhlo kýžené změny, byly v celém objektu nahrazeny uzavřené příčky průhlednými organickými stěnami, v nichž jsou umístěny zasedací místnosti i soukromá pracoviště. Díky tomuto plynulému designu zmizelo původní uspořádání založené na chodbách a nahradily ho organické meziprostory, které podporují mezilidské vztahy. Také odvážný barevný systém zónování informuje o prostorách pro práci a setkávání. Zatímco modrá zóna je vhodná pro klidnou a samostatnou práci, červené a oranžové prostory jsou určeny pro interaktivnější využití.

Místnosti v 2.NP. Foto: BoysPlayNice

Dále bylo pozitivního dopadu na způsob práce dosaženo vyčleněním jednotlivých pater pro různé úrovně odbornosti uživatelů. Přízemí je díky otevřenému coworkingovému prostoru věnováno především začínajícím podnikatelům, zatímco vyšší patra slouží týmu JIC, zavedeným startupům a etablovaným firmám.

Dalším důležitým cílem bylo snížit energetickou náročnost budovy a omezit množství odpadu při rekonstrukci. Aby se zabránilo zbytečným tepelným ztrátám, je nyní horní patro odděleno od přízemí prosklenou příčkou. Většina nábytku byla znovu použita z předchozích kanceláří, stejně tak osvětlení a povrchová úprava hlavního patra.

Prostory jsou navrženy tak, aby přilákaly podnikatele, začínající firmy a digitální podniky. I proto je v přízemí umístěna ikonická instalace, která představuje identitu JIC a zároveň interaguje s prostorem. Jedná se o barevné stínidlo z plexiskla, které přes den vrhá barevné odlesky na okolní povrchy, a vizuálně tak propojuje přízemí s horním patrem.

Místnosti v 2.NP. Foto: BoysPlayNice

Doplňující informace

Studio KOGAA
Autor Tomáš Kozelský
Viktor Odstrčilík
Alexandra Georgescu
Kateřina Baťková
Táňa Kantor
Markéta Fišerová
Josef Řehák [nábytek]
Natálie Hradilíková [nábytek]
Adresa studia Bratislavská 21, 602 00 Brno, Česká republika
Umístění projektu Purkyňova, 621 00 Brno
Země projektu Česká republika
Rok projektu 2020
Rok dokončení 2023
Hrubá podlahová plocha 1 655 m2
Klient Jihomoravské inovační centrum (JIC)
Fotografie BoysPlayNice
Spolupráce Hlavní realizátor: QDS Group
Skleněné stěny: DEXO
Nábytek: Lino Design
Světla: Hormen
LED neony: HappyFish
Grafický designér: STEEZY Studio
Materiály Seznam použitých materiálů
vlnitý plech – červený, modrý
plexisklo – stěny v organických tvarech
textil – závěsy
Značky Seznam použitých značek
Soft Work – Vitra
Polygon – Pedrali
Linear steel bench
Haipot – Dyberg
Stool 60 – Artek
O studiu/autorovi Bližší informace

KOGAA je architektonická praxe, kterou v roce 2015 založili Tomáš Kozelský, Alexandra Georgescu a Viktor Odstrčilík. Ve svých realizacích staví do popředí tři základní hodnoty – spaces, people, cities – lidské potřeby, udržitelný přístup a kvalitu života ve městech. Ve jménu udržitelnosti se tato praxe specializuje na přestavby již existujících budov a následné přizvání projektů se společenským přesahem (kavárny, kulturní platformy), které vnesou do prázdných prostorů život.

Realizace jako Distillery, KUMST a DADA Distrikt jsou reprezentativními příklady toho, jak vdechnout nový život již existujícím nemovitostem prostřednictvím přeměny jejich funkce. Objekty tak opět hrají aktivní roli v urbanistické a ekonomické transformaci svého okolí a zkvalitňují život ve městě.

Mezi dosavadní úspěchy studia patří například:

  • ocenění Architectural Review za mezinárodní talent DESIGN VANGUARD,
  • prezentace a mentoring během konference Guerilla Tactics 2019 na půdě RIBA (Royal Institute of British Architects),
  • reprezentace ČR na festivalu architektury Concentrico 2020 ve španělském Logroño,
  • získání ocenění České ceny za architekturu 2021 od Ministerstva průmyslu a obchodu za projekt rekonstrukce DADA Distrikt.

Použité podklady:

  • Citáty – http://www.citaty.net
  • Fotografie – BoysPlayNice
  • Fotografie, část textů a tisková zpráva – STUDIO KOGAA a Vendula Tůmová, LINKA NEWS s.r.o.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Interiér

Foto: Tomeu Canyellas

Neformální kulturní centrum na Mallorce

Studio BEEF ARCHITEKTI vyřešilo část projektu v Sa Taronja na ostrově Mallorka. Nevšední a barvitou minulostí místa byla konverze z bývalé kuřecí farmy na umělecký ateliér, galerii a kulturní centrum. Nový majitel hodlá navázat na zaběhnutý potenciál celého místa a pokračovat v jeho…

Foto: Robert Žákovič, www.robertzakovic.com

Z kanceláře u Vyšehradu udělali útulný byt pro celou rodinu

Zejména v centrech větších měst dochází velmi často ke změnám bytových jednotek; roste poptávka po nebytových prostorech i prostorech bývalých kanceláří. Představujeme zajímavou rekonstrukci v bytovém domě pod pražským Vyšehradem, kde se kancelářský prostor s nádhernou terasou na úrovni…

Foto: Luis Asín

Řešení obloukem výšku domu nezvýšilo, vytvořilo ale prostor pro růst

Španělsko je synonymem sucha, vyprahlé krajiny a domů, které buď pamatují staletí anebo tak pro svou zaprášenost vypadají, že? Kdepak. Aktuální projekt z předměstí Aravaca je plný svěží zeleně, odráží čistotu a krásu moderních elegantních linií.