Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Stavět na malém pozemku bylo výzvou. Díky architektům mají dům s atriem a výhledem na Pálavu

Malý svažitý pozemek s výhledem na Pálavu je velmi determinujícím zadáním, ale zároveň také velkou výzvou pro architekty. Dialog stavby tímto zadáním dal za vznik vkusnému sourodému celku. Rodinnému domu se symetricky pojatou dispozicí, dominantním schodištěm, atriem, s komorním charakterem a taky duší.
Foto: Alex Shoots Buildings
 Měl bych říci: dům chrání snění, dům chrání snílka, dům umožňuje snít v míru.
Gaston Bachelard

Pokud se dá na pozemku vůbec něco postavit

Nádherná polemika mezi investorem a projektantem dala základ projektu rodinného domu. „Pokud se dá na pozemku vůbec něco postavit.“ Ta věta srazí projektanta na kolena nebo ho vyburcuje k pocitu, že každý úkol má své řešení, jen ho naleznout. Studio SENAA architekti s.r.o. je skupinka mladých zkušených projektantů, kteří mají pro strach uděláno. Tudíž se úkolu zhostili s grácií, která z výsledku čiší. Symetricky pojatá dispozice s dominantním schodištěm a velmi komorním atriem. Chtělo by se říct „atriátkem“. Nicméně tento prvek prosvětluje vnitřní část dispozice, je skvostem dispozice a dělá celý dům tím správným útulným domem. Nehledejte za tím žádné jinotaje. Dispozice je precizně vyřešena na stávajícím rozměru parcely a ač nebylo místa nazbyt, vznikl zde krásný prostor. Je vstřícný, zázemí zahrady s výhledem na Pálavu. Kdo to má, trefil bingo. To je přece ten správný bonus. Pokud takto vyřešíte dispozici a orientaci stavby, vše vypadá snadné, logické, jako by to tam patřilo odjakživa. To je ten důvod, proč svěřujete práci odborníkům. Ne? A jak vidno, dobře děláte…

Pohled uliční Foto: Alex Shoots Buildings

Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu

Investoři koupili relativně malý svažitý pozemek s výhledem na Pálavu. Zadání architektům bylo stručné. „Rodinný dům. Pokud se dá na pozemku vůbec něco postavit“.

Dům je součástí nově vznikající ulice na okraji malé moravské obce. Nová výstavba nezohledňuje kontext tradiční řadové zástavby slovácké vesnice. Domy jsou volně stojící, bez jednotícího prvku, vzájemně nerespektují orientaci hřebene nebo sklon střechy. Výzvou bylo navrhnout současné moderní bydlení na vesnici v sousedství převážně katalogových domů.

Pohled ze zahrady Foto: Alex Shoots Buildings

Návrh reaguje na morfologii terénu. Polozapuštěným atriem umožňuje pohodlný výstup z přízemí i podkroví do zahradní části domu. Celkové řešení je založeno na maximálním využití každé části pozemku pro dům a zahradu a na jejich vzájemném propojení. Zahrada je důmyslným rozšířením interiéru - s vlastním obývákem, venkovní kuchyní i jídelnou. Jednotný funkční celek interiéru a exteriéru poskytne příjemné bydlení s dostatečným technickým zázemím a úložnými prostory.

Celková kompozice domu je symetrická. Hlavní vstup do domu je umístěn ve středu dispozice. Přes zádveří vcházíme do prostorné haly. Důstojnost prostoru umocňuje průhledová osa do vnitřního atria. V přízemí se nachází soukromá část domu – dětské/hostinské pokoje orientované do ulice, ložnice s výstupem do atria a zázemí domu koupelny, šatna, sauna a technická místnost. Sochařsky pojaté schodiště, vedoucí z haly do horní obytné části, je ústředním motivem domu.

Obývací část Foto: Alex Shoots Buildings

Celé horní podlaží je jedním spojitým prostorem otevřeným do hřebene střechy. Do prostoru umístěný „box“ zázemí integruje pracovnu, knihovnu, WC, spíž a krb. Box zároveň vymezuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyni. Z jídelny i obývacího pokoje se vstupuje přímo na terasu a zahradu. 

K domu je navržen zahradní domek s venkovní kuchyní a skladem zahradního vybavení, který má formu dřevěného pavilonu. V suterénu se nachází vinný sklípek. Zahrada svou velikostí spíše rozšiřuje vnitřní obytný prostor. Není rozlehlá, ale splňuje veškeré představy investorů o užívání. Zahrnuje bazén se sprchou a relaxační částí, bylinkové záhony, kompost apod.

Část s obývacím pokojem a kuchyní Foto: Alex Shoots Buildings

Dům je zděný, nepodsklepený, stavba je založena na betonových pasech. Nosné stěny jsou vyzděny z keramických bloků tl. 500 mm. Stropy jsou železobetonové, monolitické. Krov je kombinovaný systém dřevěných krokví uložených mezi plné vazby z ocelových rámů. Střechu tvoří falcovaný plech. Plochá střecha je navržena s extenzivní zelení. Dům je omítaný, přízemní část má tmavě šedou omítku s hrubším zrnem a výraznější texturou, horní patro má naopak jemnější světlou, přírodní omítku. Garážové stání, dílna a zahradní dům jsou tvořeny dřevěnými pohledovými rámy. Výplně opláštění je z dřevěných desek a lamel, část střechy je prosklená, kvůli prosvětlení. Okna směrem do zahrady jsou stíněna venkovními textilními screeny a markýzami.

Umístění projektu Podluží Země projektu Česká republika Rok projektu 2016 Rok dokončení 2019 Zastavěná plocha 137 m² garáže, dílny, zahradní domek 77 m² Hrubá podlahová plocha 233 m² Užitná plocha 158 m² Plocha pozemku 570 m² Studio SENAA architekti s.r.o. Autor Václav Navrátil, hlavní architekt Jan Sedláček, hlavní architekt Zahradní architekti: Atelier Partero s.r.o., www.partero.cz

Studio SENAA architekti s.r.o.
Autor Václav Navrátil, hlavní architekt
Jan Sedláček, hlavní architekt
Umístění projektu Podluží
Země projektu Česká republika
Rok projektu 2016
Rok dokončení 2019
Zastavěná plocha 137 m²
Garáže, dílny, zahradní domek 77 m²
Hrubá podlahová plocha 233 m²
Užitná plocha 158 m²
Plocha pozemku 570 m²
Zahradní architekti: Atelier Partero s.r.o.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura