Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Topíte vlhkým dřevem? A jak to poznat? Ovlivňuje to emise i výkon vašeho kotle

Vlhkost spalovaného dřeva zásadním způsobem ovlivňuje ekonomiku provozu (účinnost) spalovacího zdroje, potřebu čistění komínů, ale především i množství emisí, které tento zdroj vypouští do ovzduší.
Vlhkost palivového dřeva ovlivňuje emise z vašeho kotle, foto redakce
Foto: redakce

Vytápění domácností biomasou se v České republice podílí více jak 40 % na celkové výrobě energie z obnovitelných zdrojů energií. Nejvýznamnější biomasou využívanou pro vytápění domácností je bezesporu palivové dřevo. Vlhkost spalovaného dřeva zásadním způsobem ovlivňuje ekonomiku provozu (účinnost) spalovacího zdroje, potřebu čistění komínů, ale především i množství emisí, které tento zdroj vypouští do ovzduší. Spalování palivového dřeva o optimální vlhkosti je proto jak v zájmu provozovatele zdroje tepla, tak i v zájmu jeho blízkého i vzdáleného okolí.

Odborný portál TZB-info.cz se v rámci projektu „Čisté vytápění domácností s Norskými fondy“ zaměřuje i na informační podporu v oblasti zlepšení kvality palivového dřeva používaného ve spalovacích stacionárních zdrojích při vytápění domácností. Proto v redakci portálu vznikl instruktážní film “Vlhkost palivového dřeva ovlivňuje emise z vašeho kotle“. Film nenásilnou formou přístupnou široké veřejnosti ukazuje, že vlhkost dřeva ovlivňuje kvalitu spalovacího procesu, a proto je nutné, aby dřevo před jeho přiložením do kamen, krbu nebo kotle mělo vlhkost v doporučeném rozmezí. Film ukazuje, že vlhkost se dá změřit i běžně dostupnými hrotovými vlhkoměry, pokud však měření provádí poučený člověk.

Použití hrotových vlhkoměrů je na první pohled jednoduché. Zarazit hroty měřidla do dřeva a odečíst hodnotu. Ve skutečnosti to však není tak jednoduché, jak se na první pohled jeví. Před samotným měřením vlhkosti je nutné si připravit vhodné kusy dřeva, ale především si uvědomit, co chci měřit, čím to chci měřit a jak to chci měřit. A právě na tyto otázky ve filmu odpovídá soudní znalec se specializací na pevná biopaliva Ing. Zdeněk Lyčka. Na praktických příkladech společně s kolegou Ing. Josefem Hodboděm ukazují, že existuje více druhů vlhkosti dřeva, že ne každý vlhkoměr poskytne požadovanou informaci, že je nutné zohlednit měřicí rozsah vlhkoměru, jinak jsou výsledky falešné atd. Nechybí ani informace o zásadách správného skladování a spalování kusového dřeva.

Instruktážní film je určen jak pro laickou veřejnost spalující kusové dřevo, tak i pro doplnění vzdělání odborníků z oboru spalovacích zdrojů tepla na biomasu, zástupců státní správy, kteří mají na starosti dohled nad dodržováním zákona o ochraně ovzduší atp.

Instruktážní film je dostupný na youtube kanálu TZB-info.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Vytápění domu a zdroje tepla

Zdroj: AdobeStock – valentyn640

Hoří! Jak uhasit požár u vás doma? Haste s chladnou hlavou. Máte pět minut!

Požáry v bytech a rodinných domech jsou častější, než si mnozí lidé vůbec uvědomují. I v případě požáru doma platí, že kdo je připraven, není zaskočen. Na efektivní laický zásah na zvládnutí vznikajícího požáru nemáte často více než pět minut. V tomto článku si přiblížíme, jak uhasit požár…

Emise, zdroj: Adobestock

Prezident podepsal odsun termínu vyřazování emisních povolenek o pět měsíců

Firmy budou moci vyřazovat emisní povolenky za emise, které vypustily do ovzduší v předchozím roce, až k 30. září. Dosud tak musely učinit k 30. dubnu. Pětiměsíční odklad prezident Petr Pavel podepsal. Odklad se vztahuje také na termín, dokdy musí firmy příslušné množství povolenek nakoupit. Budou tak moci jejich…

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Partner tématu

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Plechové krytiny SATJAM lze nyní pořídit o něco výhodněji díky výhodné jarní akční nabídce. Zdroj: SATJAM s.r.o.

Výhodné jaro s plechovými krytinami SATJAM

Výhodné jaro s plechovými krytinami SATJAM

REKLAMA