Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Designové tipy pro chaty či chalupy. Je libo kousek Itálie či Francie na český venkov?

Pobyty na chatě či chalupě zažívají renesanci. Určitě se o to zasloužila neblahá pandemická situace, která velkou měrou omezila náš běžný život i cestování do zahraničí. Jelikož v nich trávíme více času, chceme v nich i lepší prostředí. A to je důvod pro obměnu interiéru. Vítězí francouzské a italské vlivy. Proměňují se převážně kuchyně.
FOTO: MOBALPA, PEXELS, Studio Podrini – HI-MACS

Lidé se začali ve větší míře uchylovat na chaty a chalupy a ti, kteří je do té doby neměli, začali se o jejich koupi živě zajímat. Hovoří o tom tuzemské i zahraniční sociologické průzkumy a přidávají k tomu ještě další trendy: home office a do yourself. Přinášíme inspiraci pro všechny, kteří se rozhodli interiér své chaty nebo chalupy zvelebit a přistoupili na jiný styl práce. 

Kuchyně jako místo setkávání

Říká se jí teplé srdce domova. A něco na tom zřejmě bude. Věhlas francouzské či italské kuchyně a dobrého vína se promítá i do designu kuchyní. Představují osobitý styl plný elegance a jemnosti s lehkým nádechem nostalgie i avantgardní moderny. Jsou velkou inspirací pro osobité dotváření uživatelů ve formě světel, stínů, výtvarných děl, květin a bylinek. Voňavý interiérový design kuchyní získává stále větší oblibu napříč kontinenty. V podstatě jakýkoli interiér, má-li dobrý základ (kvalitní a stylové vybavení), se může proměnit v harmonický osobitý prostor. Většina již navržených kuchyní od francouzských či italských designérů se navíc dá složit a upravit i do velmi malých místností. Důležité jsou již zmíněné doplňky, hra světel, kontrast stínů a vůně bylinek.    

FOTO: MOBALPA, PEXELS, Studio Podrini – HI-MACS

Designérem vlastní kuchyně

K trendu minimalistických kuchyňských sestav se přidružuje trend zdánlivě protichůdný: doplnění poměrně chladné kuchyňské techniky zdobnými předměty a jejich vtažení do ostatního obytného prostoru. Jako by kuchyně přestávala být pouze prostorem pro vaření a stolování. Záliba v domácím vaření roste a kuchyně se postupně zvětšují a integrují bytovou jednotku. Výrobci nám ukazují prostorné kuchyně či spíše celé kulinářské laboratoře, domácí spotřebiče z lesklého materiálu, na kterém nelze zanechat žádné stopy. Preferujeme prý vše, co je samočisticí, stále se nám líbí lesklý i matný kov, laminát nejlépe bílý či černý, dřevo a také kámen.

Jakékoliv použité dřevo v kuchyni musí být masivní a kvalitní. Hodně se dbá na pohodovou světelnou hladinu, skříňky jsou prosvětleny zespodu, svrchu i uvnitř. Nejmodernější přístroje ovládané jedním stiskem, eventuálně na dálku telefonem, bývají integrované a vsazené v jednom celku do velké plochy. Za dokonalými jednotnými dvířky se skrývají nejčastěji chladničky a myčky. V kuchyni máme podle průzkumů obchodníků rádi potlačenou červenou, jemnou oranžovou, žlutou a zelenou barvu.

FOTO: MOBALPA, PEXELS, Studio Podrini – HI-MACS

Francouzský a italský šarm

Přestože častěji vidíme spíše směs stylů, do popředí se dostávají i takové interiéry, které mají určitý řád a osobitost. A nemusí to být ani drahé. V každém městě najdeme celou řadu kuchyňských studií, které se snaží řešit interiér jako celek a vhodně umístit domácí spotřebiče podle přání zákazníka. Existuje i možnost přípravy cenově přijatelné varianty.

V prezentačních místnostech lze najít jak klasické kuchyně francouzského či italského venkovského stylu, tak i supermoderní kuchyně podle nejnovějších trendů. I tady je patrné, že jsou neodmyslitelnou součástí domácnosti a také záležitostí kulturní a společenskou. Určují životní styl každé rodiny, v jejich vybavení se odrážejí specifické rysy a zvyklosti. Pokud se tedy chcete inspirovat francouzským designem, zkuste hnědé odstíny zdí, skříňky v lesku, aby odrážely množství světel a také trochu dřeva dodávající vaší nové kuchyni patřičnou nostalgii i nádech avantgardní moderny. Chcete-li se přiblížit Itálii, nezapomeňte na proutěné koše a bylinky, namalujte obraz, modelujte vlastní sochy, zkuste doma vypálit keramiku.

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Interiér

Foto: Petr Polák

Z původní truhlárny a staré školy vznikl nový bytový dům

Bytový dům vznikl na základu strženého jižního objektu bývalého areálu truhlárny. Třípodlažní objekt s průběžnými balkóny je reakcí na původní urbanismus a vzhled areálu. Další budova bývalé školy dala za vznik mezonetovému bydlení se samostatnou zahrádkou a vlastním vstupem.

Foto: Matej Hakár

Strohá čtvercová dispozice domu přináší nečekané možnosti a bonusy

Už při prvním pohledu je zřejmé, že elementární kulisy fasád, které ohraničují čtvercový půdorys domu, zároveň ukrývají členitou organickou vnitřní strukturu. Klasické schéma kompaktního domu, rozšířeného o terasy, nahrazuje otevřená obytná krajina se zónami různých proporcí.

Foto: KUBICEK.STUDIO

Horská chalupa spojuje klasický a moderní design

Samotná dispozice kopíruje tu původní, kdy chodba dělí spodní podlaží na velkou obytnou místnost s kuchyní, jídelnou a posezením, na protilehlé straně na kuchyňku s posezením a hygienickým zařízením přízemí. Klidová část patra má dvě podkrovní ložnice a hygienické zařízení.

REKLAMA