REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Nesprávné zacházení s chladničkou zvyšuje náklady na energii

Nízká spotřeba je při výrobě nových modelů na prvním místě. Energetická třída A nám pomůže ušetřit spoustu peněz z našeho rozpočtu, a čím více znamének plus za sebou má, tím je spotřebič úspornější. Pokud však opravdu chceme co nejvíce ušetřit, měli bychom také umět s novým pomocníkem správně zacházet.

Není tedy problém koupit chladničky v kategorii A+, A++, nebo dokonce A+++. Přičemž spotřeba chladničky A+ má podle směrnic EU minimálně o 25 procent nižší spotřebu než v kategorii A. Spotřeba chladničky A++ musí mít spotřebu minimálně o 70 procent nižší než chladnička ve třídě D. To znamená minimálně o 45 % nižší spotřeba než spotřebič A. Nejlepší kombinované chladničky značky Electrolux ve třídě A++ s vnitřním objemem přes 300 litrů mohou mít spotřebu cca 0,54 kWh. To je přibližně stejná spotřeba, jakou má 25 W žárovka.

Zcela zásadní je pak rozdíl při porovnání nákladů na provoz starého a nového spotřebiče. Režie starého přístroje může denně vyjít na 15–20 Kč, zatímco nový si vystačí s méně než 2 Kč (spotřeba chladničky nové je tedy téměř desetinásobně nižší!).

Teplota v chladničce by neměla být vyšší než +5 °C a v mrazničce ideálně -18 °C

Tipy pro správné zacházení s chladničkou

Zásadou číslo jedna je dobře nastavená teplota. Ta by v chladničce neměla být vyšší než +5 °C a v mrazničce ideálně -18 °C. Rozdíl pouhého jednoho stupně zvyšuje spotřebu o 6–8 %! Velkou roli hraje také umístění chladničky. Určitě nepatří do chladu a vlhka, ale ani do přetopených místností. Také by neměla stát u kamen nebo okna. S každým dalším stupněm nad 20 °C si zvýšíte spotřebu o 4–6 %. Kromě těchto hlavních faktorů existují další, které mají přímý vliv na energetickou náročnost spotřebiče, např. množství uložených potravin – chladnička by neměla být ani poloprázdná, ani přeplněná, aby vzduch mohl volně proudit. Dále je to frekvence otevírání dveří, nedostatečné větrání a čistota kompresoru a kondenzátoru.

S No-Frost / Frost Free o starost méně

Víte, že už pětimilimetrová námraza zvedne spotřebu o 70 %? Čas a práci s odmrazováním ušetří chladničky vybavené automatickým systémem No-Frost / Frost-Free. U spotřebičů vybavených technologií No-Frost / Frost-Free se totiž námraza nevytváří na vnitřních stěnách, a nemůže být tedy příčinou vyšší spotřeby.

No-Frost / Frost-Free systém však neznamená, že se o chladničku nemusíte starat vůbec. Pravidelným čištěním ji udržíte déle v dobré kondici a čisté prostředí ocení i uložené potraviny. Doporučujeme následující postup:

  • Před čištěním odpojte spotřebič ze zásuvky. Nepoužívejte detergenty, abrazivní, desinfekční nebo silně zapáchající prostředky ani prostředky s obsahem alkoholu.
  • Vnitřek a příslušenství omyjte teplou vodou se sodou (5 ml na 0,5 litru vody). Hadříkem utřete dosucha. Těsnicí pásku ve dveřích otřete čistou vodou.
  • Stejným roztokem můžete umýt i vnější část zařízení. Jednou nebo dvakrát ročně odstraňte prach a nečistoty usazené na zadní straně spotřebiče a na kondenzátoru. Nezapomeňte na odpařovací misku umístěnou na horní straně kompresoru.
  • Teprve až bude celý spotřebič čistý a suchý ho můžete znovu zapojit do zásuvky.

Ať již máte chladničku s technologií No-Frost, Frost-Free, Low-Frost nebo jiné podobné technologie, nezapomeňte pravidelně čisti odtokový žlábek umístěný v prostoru chladničky na zadní straně (pokud je jím chladnička vybavena). V případě ucpání odtokového žlábku sice nemusí dojít ke zvýšení spotřeby, ale může dojít k úniku vody předními dveřmi a následné korozi spotřebiče.

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Kuchyně

VIDEO: Zařiďte si byt v designu digitální romantiky

VIDEO: Zařiďte si byt v designu digitální romantiky

Po více než deseti letech byl k vidění na veletrhu o bydlení oblíbený typ doprovodného programu „vzorový byt“. Vidět jste jej mohli na veletrhzích For Habitat a Desing Shaker. Šlo o reálnou ukázku moderního, praktického a ergonomického bydlení v měřítku 1:1, která měla za cíl inspirovat širokou i odbornou veřejnost. ...

Zdroj: Fotolia.com - ivanko80

Jak pracuje designér? Je lepší navrhnout interiér "on-line" nebo "naživo"?

Trendem je být on-line! Nákupy jsou on-line, poradenství a mentorování je on-line, komunikace s kolegy i přáteli je on-line stejně jako seznamka, dáte si kurz on-line... ale jde takto vyřešit opravdu vše? Třeba návrh svého interiéru? Pojďme se podívat na to, zda oblast interiérového designu zapadá do tohoto trendu.

Zdroj: Fotolia.com - dmitry-vereshchagin

Která energie pro vaření v bytě je nejlevnější?

V současné poněkud turbulentní době z pohledu změn cen energií si někteří obyvatelé bytů kladou otázku, zda je nákladově výhodnější mít pro vaření plynový sporák a využívat zemní plyn (ZP), případně propan-butan (PB) nebo přejít k elektřině (E).

Tvoříme interiér s českou designérkou: Kuchyně

Tvoříme interiér s českou designérkou: Kuchyně

Kuchyně je centrum každého soukromého interiéru, ať je vaření vaším koníčkem či nikoli. Je to místo, kde se rodina setkává, kde se koná každodenní i slavnostní stolování. Zde dost často probíhají návštěvy, hry dětí i řada dalších činností. Je chloubou každé paní domu, ale současně je také jedním z nejrizikovějších ...

Tvoříme interiér s českou designérkou - recenze knihy Ivy Bastlové

Tvoříme interiér s českou designérkou - recenze knihy Ivy Bastlové

První prosincový den se podíváme na jeden tip na dárek, knihu. Knih o interiérovém designu je na trhu spousty, ale kolik z nich je skutečně českých a použitelných v našich podmínkách? Jaká je jejich odborná úroveň? Nedávno vyšla kniha interiérové designérky a autorky článků portálu ESTAV.cz Ivy Bastlové. Knihu ...

REKLAMA