REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Nesprávné zacházení s chladničkou zvyšuje náklady na energii

Nízká spotřeba je při výrobě nových modelů na prvním místě. Energetická třída A nám pomůže ušetřit spoustu peněz z našeho rozpočtu, a čím více znamének plus za sebou má, tím je spotřebič úspornější. Pokud však opravdu chceme co nejvíce ušetřit, měli bychom také umět s novým pomocníkem správně zacházet.

Není tedy problém koupit chladničky v kategorii A+, A++, nebo dokonce A+++. Přičemž spotřeba chladničky A+ má podle směrnic EU minimálně o 25 procent nižší spotřebu než v kategorii A. Spotřeba chladničky A++ musí mít spotřebu minimálně o 70 procent nižší než chladnička ve třídě D. To znamená minimálně o 45 % nižší spotřeba než spotřebič A. Nejlepší kombinované chladničky značky Electrolux ve třídě A++ s vnitřním objemem přes 300 litrů mohou mít spotřebu cca 0,54 kWh. To je přibližně stejná spotřeba, jakou má 25 W žárovka.

Zcela zásadní je pak rozdíl při porovnání nákladů na provoz starého a nového spotřebiče. Režie starého přístroje může denně vyjít na 15–20 Kč, zatímco nový si vystačí s méně než 2 Kč (spotřeba chladničky nové je tedy téměř desetinásobně nižší!).

Tipy pro správné zacházení s chladničkou

Zásadou číslo jedna je dobře nastavená teplota. Ta by v chladničce neměla být vyšší než +5 °C a v mrazničce ideálně -18 °C. Rozdíl pouhého jednoho stupně zvyšuje spotřebu o 6–8 %! Velkou roli hraje také umístění chladničky. Určitě nepatří do chladu a vlhka, ale ani do přetopených místností. Také by neměla stát u kamen nebo okna. S každým dalším stupněm nad 20 °C si zvýšíte spotřebu o 4–6 %. Kromě těchto hlavních faktorů existují další, které mají přímý vliv na energetickou náročnost spotřebiče, např. množství uložených potravin – chladnička by neměla být ani poloprázdná, ani přeplněná, aby vzduch mohl volně proudit. Dále je to frekvence otevírání dveří, nedostatečné větrání a čistota kompresoru a kondenzátoru.

S No-Frost / Frost Free o starost méně

Víte, že už pětimilimetrová námraza zvedne spotřebu o 70 %? Čas a práci s odmrazováním ušetří chladničky vybavené automatickým systémem No-Frost / Frost-Free. U spotřebičů vybavených technologií No-Frost / Frost-Free se totiž námraza nevytváří na vnitřních stěnách, a nemůže být tedy příčinou vyšší spotřeby.

No-Frost / Frost-Free systém však neznamená, že se o chladničku nemusíte starat vůbec. Pravidelným čištěním ji udržíte déle v dobré kondici a čisté prostředí ocení i uložené potraviny. Doporučujeme následující postup:

  • Před čištěním odpojte spotřebič ze zásuvky. Nepoužívejte detergenty, abrazivní, desinfekční nebo silně zapáchající prostředky ani prostředky s obsahem alkoholu.
  • Vnitřek a příslušenství omyjte teplou vodou se sodou (5 ml na 0,5 litru vody). Hadříkem utřete dosucha. Těsnicí pásku ve dveřích otřete čistou vodou.
  • Stejným roztokem můžete umýt i vnější část zařízení. Jednou nebo dvakrát ročně odstraňte prach a nečistoty usazené na zadní straně spotřebiče a na kondenzátoru. Nezapomeňte na odpařovací misku umístěnou na horní straně kompresoru.
  • Teprve až bude celý spotřebič čistý a suchý ho můžete znovu zapojit do zásuvky.

Ať již máte chladničku s technologií No-Frost, Frost-Free, Low-Frost nebo jiné podobné technologie, nezapomeňte pravidelně čisti odtokový žlábek umístěný v prostoru chladničky na zadní straně (pokud je jím chladnička vybavena). V případě ucpání odtokového žlábku sice nemusí dojít ke zvýšení spotřeby, ale může dojít k úniku vody předními dveřmi a následné korozi spotřebiče.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Kuchyně

Interiéry plné inspirace. Kuchyně, koupelna i obývák s tipy od designérek

Interiéry plné inspirace. Kuchyně, koupelna i obývák s tipy od designérek

Pěkné bydlení člověku pozdvihne náladu nejen v dobách, kdy musíme doma trávit více času, než bychom asi sami chtěli. Tipy a triky pro vaši kuchyni, koupelnu, obývací pokoj nebo třeba i jídelnu či pokoj pro studenta přináší interiérové designérky na vzorové instalaci. Přečtěte si jejich tipy.

Architekt: Špatnou ergonomii a dispozici interiéru žádná dekorace nezachrání

Architekt: Špatnou ergonomii a dispozici interiéru žádná dekorace nezachrání

Tentokrát si povídáme s architektem Liborem Kaplanem, který vystudoval architekturu v Brně a v Brightonu. Již během školy spolupracoval s brněnským ateliérem A77, ve kterém působil až do své autorizace. Následně se vydal vlastní cestou a nyní se věnuje návrhům staveb i interiérů. A za návrh interiéru pro firmu…

Autorem smaltů je Olina Francová kuchyně ve vile v Brně cca 2015

Smalt a jeho využití v architektuře a interiéru

Historie smaltu je dlouhá přes 3 000 let, ale v architektuře a interiérovém designu se začala tato tradiční technologie více uplatňovat až od druhé poloviny 20. století. Smalt se nepřestal vyvíjet ani v 21. století a nabízí celou řadu unikátních vlastností a možností, které nejsou v architektuře ještě plně doceněné.…

Stylové zahradní stolování. Zahradní kuchyně pro venkovní vaření

Stylové zahradní stolování. Zahradní kuchyně pro venkovní vaření

Letní kuchyně v zahradě nám umožní trávit celý den ve svém kousku přírody, mimo zdi domu, dokonce i když prší. Kuchyni je nutné dobře umístit, aby nebyla spalována sluncem, aby krb či sporák na dřevo dobře táhnul. Vybavit ji lze mimo místa pro vaření i krbem, plotnou pro sušení bylinek a hub, pecí na chleba či pizzu.…

REKLAMA