REKLAMA
S námi stavíte na informacích

Park beze stromů: Místo, které si lidé zamilovali

Dania Park je příbřežním parkem, relaxační zónou, umístěnou na samotný okraj zálivu Öresund, úžiny která odděluje Švédsko od Dánska. Prostor vznikl jako dílčí projekt transformace Západního přístavu a přilehlé industriální zóny. Park o rozloze 20 000 metrů čtvereční je v mnoha ohledech jedinečný. Jedná se například o největší rekultivaci brownfiledu ve Švédsku, první veřejný park otevřený v Malmö za posledních padesát let, a také místo, kde nerostou žádné stromy.
Park beze stromů: Místo, které si lidé zamilovali

Dania Park, známější spíše jako Daniaparken, se nachází v distriktu Bo01 přístavního města Malmö. Po Stockholmu a Göteborgu třetí největší švédské město je v posledních několika letech dáváno v médiích za příklad nelehké cesty integrace menšin, ale 300 000 zdejších obyvatel se opravdu hodně snaží, aby se o Malmö hovořilo také v příjemnějších souvislostech. První krok, jak nahradit rezavějící industriál a chátrající výrobní haly automobilky Saab, byl učiněn už v roce 1999 (plně realizován byl v roce 2001). A krok to byl po všech stránkách úspěšný, když vezmeme v potaz, co na pobřeží bylo k vidění dříve: ostrá hrana útesu vedoucí k rozbouřenému moři, nesourodá skládka odpadů a několik objektů správy přístavu.

Tehdy podal projekční tým složený z Veroniky Borgové a  Anderse Lidströma (Thorbjörn Andersson) a PeGe Hillinge  (SWECO FFS Architects) v rámci mezinárodní soutěže zajímavý návrh na úpravu části pobřeží, a zpřístupnění tohoto prostoru lidem. Projekt porotu zaujal, a byl v plném rozsahu schválen k realizaci. Oblast přístavní průmyslové zóny se pod taktovkou mladých a kreativních architektů měla stát příjemnějším místem pro život, a také prvním veřejným parkem vybudovaným v Malmö za posledních padesát let. Nepředstavujte si ale zelený park plný vzrostlých košatých stromů, situovaný podél nábřežní promenády. Kamenitá půda je na celém vybraném území zátoky Öresund silně kontaminována chemikáliemi, a díky tomuto trvalému průmyslovému dědictví je nevhodná pro výsadbu a růst stromů.

Daniaparken je tedy parkovou zónou na naše poměry velmi specifickou, kamennou a prakticky plochou. Místo je charakterizováno jako veřejný prostor s multifunkčním využitím (relaxace, sport, umění pod širým nebem), k čemuž napomáhá členění terénu s pomocí nejrůznějších teras, širokých schodišť, balkonů, plošin a výběhů s dramatickými výhledy na rozbouřenou hladinu moře. Autoři projektu se tak originálně vyrovnali s absencí vertikálních prvků, aby mohli vytvořit vpravdě unikátní areál propojených a přitom izolovaných úseků. Lidé tu mohou plynout s davem při korzu podél hlavní pobřežní linie parku, anebo ”zaplout” do soukromí v postranních segmentech. To jim umožňuje „užít si“ parku z různých úhlů. „V Daniaparken máte klid na čtení, místo k posezení s přáteli na lavičce, letní opalování nebo jen můžete obdivovat výhledy na moře,“ píšou ve švédských bedekrech.

Zdroj: Sweco architects

Chtěli jsme po všech stránkách využít jak nabízené rozlohy prostoru na pevné zemi, tak do projektu zapracovat i ohromnou plochu okolního moře. V procesu navrhování pro nás bylo velmi důležité, abychom vytvořili členitý, ale vnitřně logicky uspořádaný prostor. Navíc jsme nechtěli omezit funkční využití parku v různých ročních obdobích, což na švédském pobřeží v zimních měsících není právě snadné. Byla to pro nás ohromná praktická zkušenost.“ Thorbjörn Andersson

Ptačí pohled na celou příbřežní lokalitu nám ukáže několik výrazných prvků, které Dania Park tvoří. Nápadné jsou zejména tři velké svažité terasy (v projektu nazývané Scouts) které míří k moři. Jsou dostatečně široké na to, aby u nich mohla zakotvit menší loďka nebo šlapadlo, případně tudy mohou sportovci snést raft nebo katamarán k vodě. Prvotním účelem těchto teras ale je, aby lidé nebyli ostrou hranou pobřeží odřezáni od bezprostředního kontaktu s mořem. Dalším nepřehlédnutelným prvkem je struktura zvaná Bastion. Jedná se o betonovou plošinu o rozměrech 40x40 metrů, položenou 6 metrů nad okolní terén. Je dedikována vyhlídkám na moře, a je místem kde si můžete naplno užít běsnění živlů.

Poněkud upozaděny jsou tři struktury, Balkóny. Jsou to dřevěným ohrazením uzavřené segmenty, ve kterých je na umělém substrátu pěstována okrasná flóra. Kolem těchto boxů se zelení je několik laviček ke klidnému posezení mimo přímý dosah slaného mořského větru. Podél vzdálenější linie pozemku, na straně odvrácené pobřeží, se nachází podlouhlý „Trávník“. Poryvům větru, které by zde bránily sportovním a herním aktivitám, se do cesty staví dvě řady v pevných balech vysazených stromků (jedná se o druh jeřáb (Sorbus sp.), který snáší mírné zasolení). Při pohledu z moře nejvýrazněji vystupují „Sluneční lázně“, zatravněná pláž určená k opalování, poblíž které se nachází i skokanský můstek pro odvážné.

Zdroj: Sweco architects

Jsou to věci efemérní, pomíjivé povahy, které jsme se pokusili v projektu zachytit a zdůraznit jejich krásu. Horizont, světlo, daleké výhledy, obloha, vítr a moře. To vše v proměnách času a ročních období.“ SWECO FFS Architects

Všechny prvky parku jsou přitom orientovány ve směru k moři, a také celé místo je slovy architektů chápáno jako „Oslava Moře“. Z hlediska kapacity jsou jednotlivé prvky projektovány na značně rozdílnou návštěvnickou zátěž. Zatímco na Scoutech posedí 10-15 lidí, plochu „Trávníku“ mohou využívat celé tisíce. Architekty z Thorbjörn Andersson a SWECO FFS Architects potěšilo především to, jak rychle se vytvořený park stal součástí běžného života obyvatel města. „Není nic neobvyklého, že se tu odehrávají svatby, fotí se módní katalogy nebo tu někdo nechá pokřtít dítě,“ říkají architekti. Jak dále doplňují, podle sociální studie zaměřené na funkčnost a využitelnost jednotlivých částí měst trvá obvykle až patnáct let, než místní lidé přijmou nějakou nově vytvořenou strukturu za svou. „V Dania Park to trvalo jediný rok.“

ÚDAJE O PROJEKTU:

Název projektu: Dania Park, Western Harbour
Lokalizace: Malmö, Švédsko
Architektonické studio: Thorbjörn Andersson a SWECO FFS Architects
Vedoucí projektu: Thorbjörn Andersson a PeGe Hillinge
Strukturální design: Veronika Borg, Peter Ekroth, Clotte Frank Sjöblom
Příprava projektu: 1999
Zahájení projektu: 2000
Zahájení stavebních prací: 2001
Dohotovení projektu: 2001
Projektový tým: Sven Hedlund, Kenneth Hildén a Anders Lidström
Osvětlení: Michael Hallbert
Konstrukce: Sweco Environment - Lennart Knutsson
Klient: město Malmö
Rozloha: 20 000 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Teheránský víceúrovňový most spojuje lidi i parky

Teheránský víceúrovňový most spojuje lidi i parky

Rozvoj architektury v blízkovýchodních zemích povšechně stojí stranou zájmu světových médií. Přesto práce zdejších profesionálů umí překvapit, a nemusí se přitom jednat jen o zásadní (až ...

Studenti navrhovali podobu rekreační zóny Lovosic

Studenti navrhovali podobu rekreační zóny Lovosic

Zadáním letošního ročníku studenstké soutěže architektonického ateliéru HELIKA bylo navrhnout sportovně rekreační zónu města Lovosice. V porotě zasedli Ing. arch. Karel Thér, starostka města Lovosice ...

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

REKLAMA
REKLAMA

Články na TZB-info.cz

Příhradové nosníky se styčníkovými deskami s prolisovanými trny zvýšené v podpoře

O čem píší zahraniční odborné časopsy? Jaké jsou aktuální trendy v oblasti dřevostaveb? Odpoví zástupci APA ...

Majitel JRD Jan Řežáb vstupuje do společnosti Millenium Technologies

Developerská společnost JRD se od svého vzniku již více než 10 let věnuje výstavbě výhradně energeticky úsporných ...

Panelová dřevostavba: dům za dva a čtvrt milionu byl hotov za čtyři měsíce

Výstavbu rodinného domku si mnoho investorů spojuje s rizikem a nepříjemnostmi. Příklad panelové dřevostavby z ...

REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist