REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Funkční, moderní, nenáročné, dokonalé. Pokoje v dubovém lese vytvořili z přírodních materiálů

Penzion nestačil poptávaným kapacitám a majitel se rozhodl rozšířit nabídku. Architekti vytvořili dům se čtyřmi pokoji. Za nenáročným provedením se tu skrývá kvalita, vyjádřená mimo jiné i zapracovanými přírodními materiály a citlivým vsazením stavby do lesního prostředí.
Foto: Agnes Clotis

Vesnička Valojoulx v jihozápadní Francii málem zmizela z mapy. Stálých obyvatel tu dlouhodobě ubývalo, a mezigenerační demografický schodek se tu daří srovnávat až v posledních letech. Teď tu trvale žijí dvě stovky obyvatel, což je vlastně výrazné zlepšení.

Ovšem na obslužnosti sídla to pořád ještě znát nejde. Ubytování tu pořád seženete jen v jednom penzionu. A právě jeho majitel řešil kapacitní problém.

Mimo sezónu je samozřejmě vše v normě, ale jakmile se oteplí, přestává jeho nabídka ubytování stačit poptávce. Přicházel tím o peníze. A tak se rozhodl zainvestovat do výstavby rozšiřujícího objektu, v němž by – v té hlavní sezóně – mohl provozovat čtyři pokoje navíc. Nic velkého ani složitého. Plán měl vylepšený i o to, že by si tento objekt mimo sezónu pronajímal místní umělec, malíř, jako svůj zimní ateliér. Zbývalo to celé jen hezky navrhnout a postavit.

Foto: Agnes Clotis

Nic zbytečně velkého

Práce na projektu se chopili profesionálové ze studia Sapiens Architectes. Malo-formátová zakázka se jim líbila, a snažili se měřítka udržet blízké formátu vesnice. Nic přehnaného ani nápadného. Prostě jen základní design, který budovu redukuje na sestavu pokojů a oken vyhlížejících do lesa. O celém projektu hovořili jako o cabanonu.

Jen drobná zajímavost: ve slovníku totiž zjistíme, že cabanon je vysvětlen jako žalář, kam byli zavíráni šílenci považovaní za nebezpečné. Až teprve druhým výkladovým významem je, že v oblasti Provence jde o malý venkovský dům. Dá se odtušit, i pohledem do galerie snímků, že na vězení či žalář to opravdu nevypadá. Byť zdi tohoto domu pro hosty jsou vyvedeny z masivního kamene.

Foto: Agnes Clotis

Stavba sama je poklonou přírodním materiálům. Stavělo se z kamene, dřeva a skla, přičemž všechny tyto složky přispívají k čistotě vnitřního prostoru a jednoduchosti celého ztvárnění. Dvoupodlažní budova je zasazená do svahu, čímž vyrovnává sklon terénu. V úrovni přístupové cesty se jeví být nižší, přesah do přízemí vzniká až za terénní vlnou.

Narazíme tu i na prvky materiálů industriálních. Jsou ale upozaděné za hlavním výrazem stavby. Ocel dotváří osu dřevěné konstrukce, šedý vlnitý plech pokrývá sedlovou střechu. Nejsou ale nápadné a konkrétně barva střechy bude časem stárnout a zrát, napodobovat barvu lazurového kamene sousedních budov.

Foto: Agnes Clotis

Mezi silnými kameny

Objekt rámují a zasazují do krajiny dva mohutné štíty z lámaného kamene – pochází z místních zdrojů – zatímco severojižním směrem k lesu – a k budově penzionu – se rozkládají velké prosklené plochy, členěné dřevěnými sloupky. Výhled je pohlcující, les je nedílnou částí interiéru a klid mezi stromy je pro hosty velmi příjemným doplňkem ubytovacího komfortu.

Společenská místnost se, spolu s jídelnou, nachází v horní úrovni zahrady; vystupuje nad svah a nabízí panoramatický výhled na stromy. Na spodní úrovni zahrady se nachází jednotlivé noční prostory, pokoje s ložnicemi. Spojení s okolním prostředím se tu neztrácí, kontakt je přitom snadno modifikovatelný.

Foto: Agnes Clotis

Soukromí uvnitř pokojů lze vykouzlit zatažením celostěného závěsu, připojit se k družnému hovoru ve společenské místnosti také není složité – do patra vedou schody. Dům pro hosty je upřímný ve svém vyjádření, není ničím jiným, než má být. Svou nenápadností pak koresponduje s konturami malé vesnice, která by nějaký větší kapacitní projekt ubytování nesla jen nelibě.

Poměrně volný a vzdušný prostor je do budoucna možné rovněž snadno modifikovat. Přestavět jej na normální obytný dům či výminek se nejeví nemožné. Sapiens Architectes tu stavěli tak, jak je na vesnici zvykem. S tendencí k dalším úpravám a změnám, které může přinést budoucnost.

Údaje o projektu

Název projektu: Guesthouse in a Forest of Oak Trees
Typ projektu: hostinský dům
Architektonické studio: SAPIENS ARCHITECTES
Lokalizace: Valojoulx, Vezéré, Francie
Vedoucí architekt: Baptiste Manet, Yann Legouis
Spolupráce: Chloé Leymarie
Design interiérů: Atelier Leymarie Gourdon
Klient: soukromý investor
Rok dokončení (finalizace): 2021
Užitná plocha: 180 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Parking Garage Facade P22a. Architektonické studio: wulf architekten. Foto: Tobias Vollmer

Ohromují, okouzlují, vtipkují. Fasády jsou vážná věc, pobavit ale umí

Je těžké nesoudit knihu podle obálky a budovu podle fasády. Obě totiž dodávají dílu jeho výslednou podobu. Následující příklady obrazem postihují rozmanitost designu, fasády odvážně udávající tón celým objektům. Jen někdy promlouvají do prostoru způsobem, který vyvolá obdiv, pohoršení, úsměv nebo posměch. Jak je…

Foto: Jakub Hrab

Prosklená chata usazená na pastvině. Unikátní zážitek v přírodě zaručen

Jan Tyrpekl patří přesně k těm architektům, o nich často nebývá dlouho slyšet, aby se pak objevili s realizací, kolem které rozruch dlouho neutichne. Stačí si jen vzpomenout na projekt malé útulny, zatepleného posedu, usazeného na železobetonovém řopíku, příhraniční pevnůstce z II. světové války. To bylo už před…

Foto: Jeroen Musch

Ubytování jako v ptačí budce. Chata na nožičkách vás přenese do korun stromů

Můžete je milovat, můžete je nesnášet. Ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat. Architekti z celého světa je zjevně budou stavět dál. Chaty, přenesené do výšek korun stromů a usazené na chůdách, se totiž líbí. Aktuální nizozemský projekt tu myšlenku ptačí budky ještě posiluje designem.