REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Dva domy na Hané: Tvoří jeden celek a tmelí rodinu

Nízkoenergetická stavba v úrodném moravském kraji na Hané má svá specifika. Chce se přiblížit lidovým tradicím rodinných sídel, která vytvářela svébytný prostor pro společná setkávaní velkou terasou s vůní dřeva, bylin a vína tak, jak je známe třeba z italských vesnic.
Foto: Robert Žákovič, www.robertzakovic.com

Moderní rodinná usedlost skládající se ze dvou nízkoenergetických domů se nachází na konci malé obce na Hané na úzké nepříliš velké rovinaté parcele s přístupem z jihu od poměrně frekventované silnice směrem na Olomouc. Úkolem architekta bylo přivést obydlí přes obytnou zahradu postupně do klidu, nabídnout soukromí a oázu klidu připomínající zaslouženou dovolenou. Požadavkem majitelů byla prostorná terasa italského typu plná vůní a květin v nádobách pro společná setkávání.

Harmonie formy a obsahu

Vyváženost obsahu a formy měl přinést pozemek v běžné výstavbě rodinných domů, který sice nenabízel žádné extra výhledy do krajiny, ale měl potenciál k tomu, aby je nahradila rozkvetlá zahrada s terasou. Jednoznačnou výhodou bylo to, že majitelé našli s architekty společnou řeč a začali se budovat domy společně se zahradou. Hlavním cílem bylo vytvořit takové prostředí, které umožňuje maximální pobyt, pohodlí, svobodu a odpočinek. Výběr rostlinného materiálu a květin v nádobách pro terasu spočíval výhradně na majitelích, stejně jako v případě záhonů zahrady.

Foto: Robert Žákovič, www.robertzakovic.com

Ateliér svým návrhem plán majitelů plně podpořil a posílil význam vzrostlých ovocných stromů, keřů a travin, které ve výsadbě převažovaly. Vše mělo být z velké italské terasy takřka na dosah ruky. Zahradně architektonické prvky jsou soustředěny v přímé návaznosti na domy/dřevostavby a na dlážděnou verandu, na níž pak volně navazuje prosklenými portály otevřený společenský prostor s italskou terasou na jedné straně a atriem na straně druhé.

Atrium je koncipováno jako ryze intimní prostor pro snídaně a rodinné povídání, je prostředníkem k tiché části domu. Zde najdeme pokoje, ložnice a pracovny. Ale i pokoje mají své terasy; majitelé je označují, jako tichá mola vybíhající na zelenou hladinu zahrady.

Foto: Robert Žákovič, www.robertzakovic.com

Elegantní stavební řešení

Nízkoenergetický rodinný dům (Double House) se sedlovou střechou a modřínovým obkladem takto tvoří dvě samostatné dřevostavby propojené nízkým krčkem. První dům je pojatý jako společenský, reprezentativní prostor pro rodinu i návštěvy, druhý sdružuje soukromé místnosti, interiéry jsou skromnější, místnosti mají rovné stropy v běžné výšce. Vnitřní prostor prvního (většího) domu se otevírá do krovu, velké kruhové okno ve štítě přispívá horním světlem k zajímavé atmosféře interiéru.

Neobvyklý tvar nabízí tichá a klidná místa a zároveň velkoryse vítá a zve příchozí návštěvu,“ podotýká architekt Vlado Hrivňák a znovu chválí přístup majitelů, kteří se plně zapojili do plánování i stavby. Díky tomu tady má každý svůj zasloužený samostatný prostor; podařilo se dokonce zachovat i veškerou vzrostlou zeleň na pozemku a pečlivě vsadit dům mezi stromy tak, aby i jabloň v těsné blízkosti novostavby dál nesla své ovoce.

Foto: Robert Žákovič, www.robertzakovic.com

Dům se vpíjí do zahrady, rozpouští se mezi stromy. Harmonie celku spočívá především v jeho nenásilnosti a přirozenosti. Je spjat s místem, lidmi i se sebou samým. Modřínový obklad na fasádě teď září jako dlažba dvora, postupně ale zešedne na tón šedých fasádních desek. Vzhled se promění, vztahy zůstanou…,“ dodává poeticky na závěr architekt Vlado Hrivňák.

Foto: Robert Žákovič, www.robertzakovic.com

Nízkoenergetický rodinný dům, dřevostavba
Místo: Olomoucký kraj, Haná
Projekt: 2018
Realizace: 2019–2020
Dispozice: 5+1
Užitná plocha: dům 152 m2, garáž 85 m2
Zastavěná plocha domu vč. teras: 241 m2 (samotný dům 195 m2)
Konstrukce: dřevostavba, modřínový obklad
Vytápění: kombinace elektrokotle s mastkovými kamny s tepelným výměníkem. Teplo jde do podlahového topení. Nad garáži před domem jsou instalovány fotovoltaické panely
Autor: No-A Architekti | Vlado Hrivňák, Lenka Grégrová, Ľubomíra Jindrová
Dodavatelé: Vesper Homes (dřevostavba, generální dodavatel), Monterbet (betonové prvky)

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Stefan Ivković

Změna, které neuvěříte. Domek rozšířili a přestavěli na moderní bydlení

Ve střední Evropě, zrovna tak i jako na Balkáně. Problémy lidí, kteří se vydávají pro radu z architekty, jsou všude podobné. Ostatně, charakter zástavby v Srbsku se od Česka moc neliší. I tady se po dlouhá léta řešily stavební problémy nejrůznějšími nahodilými improvizacemi. A i tady už dospěli do bodu, kdy touží…

Foto: Michal Tartal

Dřevostavba jako hora v Mošovicích. Inspirací byla dřevěná stodola

Snížené přízemí a netradiční rozmístění místností v dispozici, dvoutvářná kombinace výrazem přírodních a industriálních stavebních materiálů, vnější vzhled upomínající na stavební tradice regionu. To vše v přímé opozici s velmi moderním a vzdušným interiérem. Rodinný Dom Hora je plný příjemných překvapení.