REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Dům nad lomem postavili z dřevěných panelů. V žulovém masivu hloubili sklep

Ideální dovolená, ale i trvalé bydlení. To jsou dřevostavby zasazené v krásném přírodním prostředí. V tomto případě s rozkvetlou zahradou a privátní pláží u jezera, v němž se odráží dům i blízké skály. Takřka dokonalá souhra s přírodou.
Foto: Petr Polák, DENDRIT a VEKRA

Architekt Lukáš Pejsar z atelieru 3AE hovoří o magické triádě v podobě kamene, dřeva a vody a chválí i soulad s majitelem domu, který měl naprosto jasnou představu a zcela ušlechtilý plán. „Vyrostl jsem na Šumavě. Odtud asi pochází moje velká láska k přírodě a dřevu. Miluju jeho vůni, jeho silice…,“ říká na úvod majitel domu a zve nás na návštěvu.

Od srubu k dřevostavbě

Původně to byl malý útulný srub, který majiteli přestal stačit. Okolí velmi dobře znal, neměnil by. Pozemek koupil zhruba před třiceti lety a za tu dobu tady poznal každý kámen. Věděl, kam dopadají sluneční paprsky; věděl, co je nejlepší pro jeho něj i jeho zahradu… Vysnil si plán o trvalém bydlení a hledal vhodného „souznícího“ architekta. Seznámení s Lukášem Pejsarem z atelieru 3AE bylo zřejmě osudové. „Věděl jsem, přesně co chci, a hledal jsem někoho, kdo mi vyjde v návrhu mého domu vstříc. Nepovedlo se to hned napoprvé, ale pan architekt Pejsar byl nejblíže. Cítil jsem, že to půjde. Pak jsme ovšem ještě půl roku ladili detaily,“ vypráví s úsměvem majitel domu a ukazuje technické detaily celé stavby, fotografie a půdorysy.

Foto: Petr Polák, DENDRIT a VEKRA

Z vyprávění se dozvídáme, že původně měl stát dům se sedlovou střechou u pláže, ale volba nakonec padla na místo nad lomem obklopeným krásným žulovým masivem. Ten se poté stal jedním z nejkomplikovanějších bodů stavby, protože bylo potřeba vybudovat základy se sklepem. A odtěžit žulový masiv není vůbec lehké ani levné. Důležitý byl ovšem dechberoucí výhled a vůně lesa…

Splynutí domu se zahradou

Na počátku bylo několik podmínek: Maximální využití okolní přírody, dominance dřeva, zachování výhledů a splynutí zahrady s okolím. Lukáš Pejsar navrhl dům tak, aby byly z interiéru zachované výhledy na lom; aby při umístění domu byla co nejvíce využita zahrada s letitými stromy, sklon terénu a orientace ke světovým stranám. Na hrubé stavbě dominuje dřevo; jedná se o masivní dřevěné panely v kombinaci s klasickou tesařskou konstrukcí, která byla použita zejména pro vybudování střechy a stropu. Světlé dřevo fasády tak skvěle kontrastuje s červenou střechou i tmavými okny.

Foto: Petr Polák, DENDRIT a VEKRA

Od začátku jsem věděl, že se zde rodí něco výjimečného. Chtěli jsme harmonickou stavbu s výraznými detaily. I proto jsme například vybrali dřevěná okna v odstínu kaštan tmavý, která se báječně hodí k sibiřskému modřínu, jímž je dům obložen,“ upřesňuje architekt. Celou dvoupodlažní stavbu obepíná dřevěná terasa, jejíž součástí je venkovní kuchyně s grilem, velký stůl pro setkávání s přáteli a vířivka. Z terasy lze vstoupit přímo do hlavního prostoru s obývacím pokojem a kuchyní.

Velká okenní sestava táhnoucí se přes celou jednu stěnu s posuvnými bezbariérovými dveřmi zajišťuje úžasný výhled na zatopený lom. Propojení exteriéru a interiéru je skutečně výjimečné. Přičemž instalace nebyla zcela jednoduchá, protože dům stojí na strmé skále a posuvný systém má opravdu impozantní rozměry. Majitel popisuje, jak celý okenní systém musela komplikovaně instalovat těžká technika. Jeřáb s přísavkovým rámem poté osadil okenní tabule z vnitřního prostoru.

Foto: Petr Polák, DENDRIT a VEKRA

Dřevěný interiér s krbem

Dominantou hlavního prostoru je kamenný krb se starým trámem, který připomíná položení základního kamene původní stavby: L. P. 1992. Na římse je zajímavých spoustu drobných dekorací. „Žádná věc tady není nahodilá, každá má svůj příběh. Mám rád hezké věci, celý život rád chodím po bazarech, a co mi přijde zajímavé, to koupím,“ říká majitel. Zákoutí za krbem tvoří malý dřevěný starožitný pracovní stůl se židlí z ohýbaného dřeva. Drásané stropní trámy rytmizují útulný obývací prostor, jenž nápaditě podtrhuje sofistikovaný světelný design LED osvětlení. Plochy stěn ze surového dřeva fungují spolehlivě jako základní konstrukce pro tapety tmavě zelené barvy, které prostor barevně vyvažují a vytváří klidnou atmosféru.

V hlavní pohledové ose ke krbu stojí osmimístný dřevěný stůl a velký holandský gobelín s vtipným motivem obrazu staré knihovny. Na jídelní část plynule navazuje kuchyň v červeném lesku s kuchyňským ostrůvkem na míru. Jemnou hranicí mezi oběma částmi místnosti tvoří boční vstup na terasu. Podlaha z tmavé velkoplošné dlažby usnadňuje údržbu celého prostoru. Dispozice dolního podlaží umožnila ještě praktické umístění malé ložnice a koupelny v bíločervené barvě s imitací mramoru a šedého kamene.

Foto: Petr Polák, DENDRIT a VEKRA

Poetická hra světel

Po točitých dřevěných schodech se vystupuje do prvního podlaží, kde se nachází druhá koupelna a dvě ložnice. Obě mají z velkých oken krásný výhled na celé jezero. Jedna ložnice je vytapetovaná v krémové barvě v kombinaci obložení světlého dřeva. Šedá postel s vysokým čalouněným čelem, houpací křeslo a světlé koberce je ryze minimalistické, avšak zcela dostačující vybavení pokoje. Druhá ložnice s tapetami v tmavých modrozelených tónech se světlými listy kapradiny budí dojem hlubokého lesa. Na rozdíl od přízemí je v prvním patře dřevěná podlahová krytina v barvě světlého dubu. Do romantického ráje zve majitel prostřednictvím koupelny s více než 120 mini LED světly.

Vytvářejí úchvatný pocit noční hvězdné oblohy. Koupání v rohové vaně je tak trochu vstupenkou do nebe,“ dodává majitel a pokračuje dále v poetickém výkladu. Nad celým domem bdí velká plastika bílého anděla zavěšená nad zastřešeným automobilovým stáním s kamennou dlažbou, která prostupuje do východní části zahrady, a uzavírá tak naší prohlídku další zajímavé stavby. „Myslím, že už se mi jen tak nenaskytne příležitost navrhovat bydlení na tak úžasném místě a s klientem, který opravdu ví, co chce. Byla to moc krásná a zábavná práce,“ podotýká na závěr architekt Lukáš Pejsar.

Foto: Petr Polák, DENDRIT a VEKRA

Nízkoenergetická dřevostavba ve Středočeském kraji
Užitná plocha: 145,43 m2
Zastavěná plocha: 106,98 m2
Typ vytápění: podlahové topení, teplovzdušná krbová kamna, elektrické přímotopy
Fasáda: sibiřský modřín
Podlahy: dlažba, dřevo
Architekt: Ing. arch. Lukáš Pejsar, 3AE s.r.o.
Realizační firma: 3AE s.r.o.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat