REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Při zařizování interiéru dejte pozor i na vůně, zvuky nebo chutě. Kvalitu prostoru vnímáte všemi smysly

Zrak, sluch, čich, hmat, chuť – to je všeobecně uznávaných pět smyslů, kterými vnímáme svět okolo nás. A část toho světa tvoří i interiéroví designéři. Zahrnout do návrhu všechny smysly je pro dobrý výsledek práce interiérového designéra zásadní. Jak designér pracuje s hmatem, chutí nebo čichem?
Interiér - zdroj: Tétris
Interiér - zdroj: Tétris

Design jsme zvyklí posuzovat jako věc čistě vizuální. Zrakem totiž přijímáme 80 % všech informací. Přesto se pohled do časopisu o bydlení může dost lišit od pocitu z reálného interiéru. Je to dáno tím, že i ostatní smysly, které při pohledu na fotku nezapojujeme, mají nezanedbatelný vliv na naše pocity. 

Dobrý pocit z interiéru vzniká ještě před tím, než do něho vstoupíme, vezmeme za kliku u dveří a již zde zapojíme hmat. Když do interiéru přijdeme, nejen že se rozhlédneme, ale nadechneme se. Příjemné pocity v nás vyvolá vůně květin u vchodu nebo vůně čerstvé kávy. „Úvahy o možném zápachu je nutné zohlednit například v návrhu umístění kuchyňky v kancelářích,“ uvádí konkrétní příklady Jakub Čížek. 

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Sluch zapojujeme taktéž neustále, akustika je velmi citlivé téma. Úroveň hluku v místnosti má silný vliv na psychiku pracovníků, v dlouhodobém důsledku i na jejich zdraví. Jakub Čížek ve studiu estav.tv upřesňuje: „Pozor na prostorovou akustiku musíme dávat ve velkoprostorových kancelářích, druhou oblastí akustiky je stavební akustika, kdy hlídáme přeslechy z vedlejších místností, jednacích prostor oddělených od pracovních stolů například.“ 

Co dalšího musí brát interiérový designér v potaz? Jak zapojuje do návrhů například chuť? Jak pracují s barvami nebo tvary? Proč je rozdíl, zda je použit dekor dřeva nebo dřevěný masiv? Úkol interiérového designéra je hlubší, než si mnozí možná myslíte. Nejde jen o to, navrhnout prostor hezký na oko. Podrobný vhled do práce interiérového designéra si poslechněte v rozhovoru pro estav.tv.

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Interiér

Byt Krausových v Plzni od Adolfa Loose. Zdroj: PhDr. Eliška Zlatohlávková, PhD.

Protiklady a paralely v tvorbě Adolfa Loose a Le Corbusiera – 2. díl

Asi jen těžko bychom hledali jiné dvě osobnosti, které doslova formovaly podobu moderní architektury. Na rozdíl od Adolfa Loose byla pro Le Corbusiera architektura skutečným uměním, které mnohdy posouval na hranu abstrakce. A názor na to, zda má architektura sloužit jen svému účelu či přinášet povznášející pocity…

Foto: Matej Hakár

Jednopodlažní minimalistický rodinný dům z pohledového betonu

Pohodlný jednopodlažní minimalistický rodinný dům z pohledového betonu, který je oproti úrovni ulice na celou svoji výšku zasazený do okolního terénu. Přízemní dispozice se volně prolíná, svou částečnou otevřeností a grandiózním prosklením, se zahradou i okolní krajinou.

Foto: Ruben Beilby

Působivý vikýř s komínem do rodinného domu přivádí světlo

Když se řekne komínový efekt, nemusí být nutně řeč jen o fyzikálním jevu. Dokládá to zajímavě řešený rodinný dům, který vyrostl u našich německých sousedů. I když respektuje všechny náležitosti a přidržuje se měřítek okolní zástavby, vyniká velmi svérázným protaženým štítem. S vikýřem –…

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA