REKLAMA

Barevný dřevěný altán uprostřed lesoparku

Magická barevná stavba mezi vzrostlými stromy parku Dartford Central Park je počinem britského studia Weave. Jako součást projektu Ecology Island, jehož cílem je oživit park a přiblížit ho lidem, vytváří místo pro nepřeberné aktivity od udržitelných řemeslných dílen až po pozorování ptáků.
Barevný dřevěný altán uprostřed lesoparku

Malá budova nabízí flexibilní prostor pro nejrůznější workshopy, jejichž hlavním tématem je použití ekologických barev. Je také skrýší před deštěm a místem, odkud lze pozorovat divoká zvířata.

Horní patro tvoří jeden velký prostor, okna jsou kryta velkými výklopnými okenicemi různých velikostí, které lze podle potřeby otevírat. Krytý venkovní prostor je na úrovni přízemí – poskytuje další místo pro řadu činností a ochranu před deštěm.

Návrh fasády je dílem grafického studia Nous Vous. Kabina je pokryta ručně malovanými náměty. „Vzor vznikl velmi spontánně – jako reakce na mřížku, kterou tvoří konstrukce stavby. Vzor i barvy by měly přinášet pocit radosti," říká Will Edmonds z Nous Vous. Motiv fasády s názvem Joy pokrývá 144 prken a obkladových desek a byl namalován místními obyvateli za použití organických nátěrů.

Esme Field house ze studia Weave dodává "Dřevo bude ponecháno vlivu počasí. Barvy zůstanou jasné po dva až čtyři roky a pak postupně zeslábnou spolu s tím, jak bude dřevo získávat stříbrnou barvu. Stavba tak elegantně zestárne a splyne s okolím."

Architekti spolupracovali také se zahradníkem, který okolní zahradu osadil tak, aby se z rostlin daly získávat potřebná barviva.

Dvouměsíčník Dřevo&Stavby je jediným periodikem zaměřeným na problematiku stavby domů na bázi dřeva a bydlení v nich. Nabízí vyvážený soubor informací, kontaktů a inspirace pro současné nebo budoucí „dřevěné" bydlení.

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Lázeňské sauny architekti zpracovali jako malou vesničku

Lázeňské sauny architekti zpracovali jako malou vesničku

Původní areál venkovních lázní s otevřenou saunou v biberbašském Jordanbadu měl být podle plánů rozebrán a postupně nahrazen novým, modernějším areálem. V zásadě se mělo jednat o výstavbu uzavřeného ...

Starou stodolu přestavěli na útulnou chatu

Starou stodolu přestavěli na útulnou chatu

S trochou fantazie se i stodola může změnit na unikátní bydlení. Dokládá to i příklad rekonverze „dřevěné boudy“ ve švýcarském Sarreyer. Na to abyste si dnes mohli pořídit luxusní chatu mezi ...

Dřevostavbu rodinného domu navrhl architekt sám sobě

Dřevostavbu rodinného domu navrhl architekt sám sobě

Pozemek v mírném východním svahu s výhledem na Lysou horu, Smrk a Kněhyni, místní tři největší kopce, se zdá být naprostým ideálem. Zvlášť, když na vlak je to od domu jen nějakých 200 metrů. I když ...

REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist