REKLAMA
S námi stavíte na informacích

Honosný interiér obchodního centra s vizáží galerie hraje v brokátových tónech

V Norsku povýšili nakupování na společenskou událost, a obchodní centra na umění. Takový dojem můžete snadno získat při pohledu na vnitřní prostory obchodního domu Paleet.
Honosný interiér obchodního centra s vizáží galerie hraje v brokátových tónech

Že jsou hlavní třídy velkých měst vyhrazeny obchodům s luxusním zbožím nás asi nepřekvapí, ale že i samo provedení nákupního centra v ulici Karla Johanse bude pro návštěvníka zážitkem, je poněkud nečekané. Výrazně k tomu přispěla i práce designérů a architektů ze studia JVA, kteří doslova ovládli interiér pomocí pestrých mozaikových vzorů.

Ne že bychom chtěli nákupům v norské metropoli dělat reklamu, ceny zde rozhodně pro našince příznivé nejsou. Obchodní dům Paleet dominuje špičce „high-end“ prodeje, a na vystavovaném zboží je to znát. Na druhé straně, třicítka zdejších prodejen se ze všech sil snaží nevypadat jako místo směny zboží za peníze, ale spíš jako malé umělecké galerie. A na exponáty se v muzeu přeci můžete dívat, aniž byste si je chtěli koupit, ne?

Palác plný zboží

Nákupní areál Paleet zde vznikl v roce 1990, ale na fasádě reprezentativní stavby to vůbec nebylo znát. Obchodní centrum vznikalo uvnitř, navenek zůstával objekt neměnným. Důvodem byla ochrana historického rázu celé památkově chráněné čtvrtě. K vysvětlení asi postačí, že nynější palác, ve kterém je situován Paleet zde stojí už od roku 1860, a sousedí s budovou Národního divadla, prestižních hotelů Grand a Continental, a s výhledem na budovu Parlamentu a Královský palác.

Foto: Einar Aslaksen, Petter Dale

V Paleet se nachází i několik kaváren a lepších restaurací, doplněných o řadu snídaňových bister se zdravou výživou. To vše obklopuje zvláštní klidná atmosféra, která v ničem nepřipomíná shon a ruch českých nákupních center a obchodních domů. Je to prostě takový zvláštní palác plný předraženého zboží. Jenže ani honosné výrobky k prodeji by tak nevynikly, kdyby ducha Paleet nepomohli vytvořit architekti z JVA.

Když byli v roce 2014 přizváni k „zásadní proměně“ nákupního centra, stáli před nelehkým úkolem. Provozovatel objektu si totiž přál vytvořit „nákupní destinaci s výrazným osobním charakterem“. Dodat ducha „komerci“ se může zdát nadlidským úkolem, zvlášť když je prostor od počátku jasně vymezen, a limitován jen na „vnitřní objem“ budovy.

Abychom všechnu slávu nepřičítali jen JVA (Jarmund/Vigsnæs Architects), ke konzultacím byl přizván i designér Petter Abrahamsen z RISS AS, který s nimi podle jejich slov: „Sdílel od samého počátku společnou vizi návrhu.“ Projekt si zakládal na zachování původního charakteru nákupního centra, tedy zapracování „exkluzivních“ materiálů a vytvoření pohostinné atmosféry, ale protentokrát přepracované do nového, současného významu. Cílem bylo racionalizovat a modernizovat celé zařízení, aniž by bylo nutné kopírovat staré vzory.

Zdi vám poví, kde se nacházíte

Mezi nejvýznamnější kroky stavebních úprav patřilo rozšíření terasy horní promenády s prstencem obchodů, které vytvořilo intimnější prostor pro nakupující. V Paleet se tedy můžete promenovat, a přitom vás neokukují ostatní nakupující z přízemí/ nebo úrovně terasy v prvním patře. Důslednější je i členění společně sdílených, veřejných prostor, a míst vyhrazených jednotlivým prodejnám.

Foto: Einar Aslaksen, Petter Dale

Členění zajistily proměnlivé stropy, tvarově pestré obklady stěn (s různými hmatovými vlastnostmi, narazíme tu na povrchy hladké, drsné, i přírodně hrubé) i barevné tóny jednotlivých obchodů. V základní paletě převažují hřejivé zlatavé barvy, které navozují dojem brokátu. Přesto je všeho tak akorát, linie řízené „střídmosti“ je zde všudypřítomná. Jinak barevný dojem umocňují obklady z červeného cedru a měděnými leštěnými plochami, v tandemu se zlatými paprsky podlahy.

Výlet do luxusní zóny

Že si obchody zachovávají v tomto členění svou individualitu je patrné zvláště na jejich osobitých průčelích. Působí trochu jako otevřené divadelních lóží. Ostatně, pocit že kráčíme po jevišti (samozřejmě v titulní roli) umocňuje i široká promenáda s kulatými sloupy. Aby zde nevznikl prostor vyloženě segmentovaný, jsou tu ještě restaurace. Ty svou otevřeností do vlastní promenády vytváří dojem plynulého přechodu mezi obchody a volným prostorem.

Atrakcí samo o sobě je pak provedení stropu. Základní kovovou mříž, která slouží jako nosná konstrukce pro mozaiku, pod záplavou jemně tónovaných světel a geometrických tvarů prakticky neuvidíte. Právě zde se ale skrývají servisní prvky a osvětlení, které animují prostor pod sebou. A když vás zmáhá únava? Můžete si posedět v klubovkách z hnědé syntetické kůže, umě sešité francouzským švem. Nákupy v Paleet jsou prostě společenskou událostí

ÚDAJE O PROJEKTU:

Název projektu: Paleet Shopping Center
Typ projektu: rekonstrukce interiéru historické budovy
Architektonické studio: JVA (Jarmund/Vigsnæs Architects
Lokalizace: Karl Johans, 37-43, Oslo, Norsko
Vedoucí architekt: Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs
Zahájení stavebních prací : leden 2014
Rok dokončení: září 2014
Projektový tým : Siv Hofsøy, Claes Cho Heske Ekornås, Ane Sønderaal Tolfsen, Jeanette Alvestad, Mari Isdahl, Martin Kandola
Konzultace: RISS AS, Linda Knoph Vigsnæs/LYSSTOFF AS
Klient: KLP Eiendom

PARAMETRIZACE:

Měřítko/rozsah: Rekonstrukce interiéru obchodního domu
Rozloha pozemku: cca 10 000 m2
Počet podlaží : 2+1

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Rockové muzeum v dánském Roskilde srší energií

Rockové muzeum v dánském Roskilde srší energií

„Je to prostor sršící energií, rytmem, názorem," říká Jacob van Rijs, zakladatel architektonického studia MVRDV. „Je to prostě pořádná rocková pecka puštěná naplno." O čem je řeč? O novém ...

Galerie Mu Xin: Betonové kvádry na vodě

Galerie Mu Xin: Betonové kvádry na vodě

Pověst všestranného čínského umělce jménem Mu Xin do Čech zatím nedorazila. To nic nemění na tom, že tato "komplexní a inspirující" malířská, básnířská a spisovatelská figura znamená pro současné ...

REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist